News of the World tapte telefoons rechercheurs

News of the World zou in 2006 de telefoons hebben afgeluisterd van vijf rechercheurs die bezig waren met een onderzoek naar de afluisterpraktijken van het tabloid. Met de vertrouwelijke informatie die dit opleverde, zou de inmiddels opgeheven zondagkrant de betrokken agenten hebben gechanteerd.

LONDEN - Enkele gegevens uit de telefoongesprekken vonden hun weg naar andere media. Dit blijkt uit een onderzoek van The New York Times. Scotland Yard was in 2006 begonnen aan een onderzoek naar de afluisterpraktijken. Royaltyverslaggever Clive Goodman en de privédetective Glenn Mulcaire kregen uiteindelijk een celstraf, maar de politie pleegde geen nader onderzoek.


Mogelijk had dit gebrek aan voortvarendheid te maken met de informatie die de krant in het bezit had over gerommel met onkosten, misbruik van airlines en buitenechtelijke relaties in het onderzoeksteam. In de notities van Mulcaire stond ook het telefoonnummer van toenmalig politiecommissaris Ian Blair.


Een jaar later verliet een van de leiders van het onderzoek, Andy Hayman, het politiekorps nadat er vragen waren gerezen over zijn declaraties en zijn liefdesverhouding met een dame die in de klachtencommissie van de politie zat. Televisiezender Channel 4 had gegevens in handen gekregen uit vierhonderd sms'jes en telefoongesprekken die de getrouwde Hayman met zijn minnares had gevoerd.


Eind 2007 kreeg hij een column in The Times, een van Rupert Murdochs kranten. Daarin verdedigde Hayman medio 2009 de beslissing van assistent-commissaris John Yates om het afluisteronderzoek niet te heropenen.


Deze omstreden beslissing kwam gisteren ter sprake tijdens het verhoor van Yates door een kamercommissie onder leiding van Keith Vaz, een sociaal-democratisch kamerlid dat zelf de laatste jaren regelmatig in verband is gebracht met corruptie. 'Yates of the Yard' stelde dat de krant slecht meewerkte met het onderzoek, wat hoongelach opleverde van enkele commissieleden omdat het niet gebruikelijk is dat verdachten de politie een handje helpen.


Tijdens de ondervraging zei Yates dat hij reeds in 2005 door de krant is afgeluisterd. Hayman op zijn beurt moest vragen beantwoorden over zijn etentjes met managers van News International. Zijn antwoorden overtuigden niet. 'Meer Clouseau dan Columbo', concludeerdeVaz.


Ook Sunday Times zou illegaal hebben gehandeld

De News of the World-crisis besmet ook de andere titels van Murdochs News International. Zo zou The Sunday Times op clandestiene wijze hebben gespeurd naar gegevens over Gordon Browns financiën en diens omstreden aankoop van een van Robert Maxwells huizen na de dood van deze persbaron. De gerespecteerde zondagskrant maakte daarbij gebruik van een oplichter die in zich een telefoon-gesprek met advocatenkantoor Allen & Overy succesvol voordeed als Browns boekhouder.


Terwijl de meeste kranten de laatste dagen goed hebben verkocht, worden die van Murdoch geschuwd. Alleen de laatste News of the World verkocht prima. In Murdochs imperium gaan steeds meer (Amerikaanse) stemmen op om de Britse kranten te verkopen. Dat zou voor The Times, van oudsher dé krant van de gevestigde orde, dramatische gevolgen kunnen hebben omdat het al jaren verlies maakt.


Inmiddels rijzen er ook vragen bij de rol van BBC's Robert Peston, die goed bevriend is met topmensen van News International. De laatste dagen krijgt deze sterverslaggever regelmatig informatie toegespeeld die tot doel lijkt te hebben zoveel mogelijk schuld bij ex-hoofdredac-teur Andy Coulson neer te leggen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden