NewMetropolis krijgt drie maanden respijt

Het Amsterdamse wetenschapscentrum newMetropolis krijgt van het rijk en de gemeente Amsterdam drie maanden de gelegenheid om een sponsor te vinden....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG/AMSTERDAM

Het bestuur van newMetropolis is teleurgesteld. 'De bijdrage betekent dat we de komende maanden open kunnen blijven', zegt bestuurssecretaris M. de Jong, 'maar surséance zal onvermijdelijk zijn. Dat betekent dat de bewindvoerder - en niet het bestuur - bepaalt hoe het verder moet.'

'Dit overbruggingsgeld is volstrekt onvoldoende om de schuldeisers van het lijf te houden', reageert woordvoerster T. Malta van het actievoerende personeel. 'We hebben een schuld van tien miljoen. De komende maanden kunnen we met het nieuwe krediet hooguit de salarissen betalen.' Het personeel blijft actievoeren, wat onder meer betekent dat het centrum zaterdag gratis toegankelijk zal zijn.

Het overbruggingskrediet wordt in gelijke delen verstrekt door de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken en de gemeente Amsterdam. De overheden zijn niet bereid newMetropolis nog verder financieel tegemoet te komen. Bij de bouw hebben ze zeventig miljoen gulden in het centrum gestoken, onder de voorwaarde dat newMetropolis na de opening in juni 1997 zichzelf zou bedruipen.

Minister Hermans van Onderwijs was aanvankelijk niet bereid opnieuw geld te geven, omdat er geen bedrijfsplan lag. Volgens zijn woordvoerster is de nood echter zo hoog gestegen, dat acute financiële hulp noodzakelijk werd. Voorwaarde is nu dat de directie eind maart een commerciële partner voor de exploitatie heeft gevonden.

Daarmee gaat de wens van het newMetropolis-bestuur om een publiek-private instelling te blijven niet in vervulling. Evenmin zullen Hermans en zijn collega Jorritsma van Economische Zaken het verzoek van het bestuur om een jaarlijkse overheidsbijdrage van minstens tweeënhalf miljoen gulden honoreren.

Volgens de Amsterdamse wethouder P. Krikke zijn er geïnteresseerden die met het centrum in gesprek willen komen. Bestuurssecretaris De Jong zegt hiervan niets te weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden