Newconomy vecht over dochter Yooz

De geschorste topman Maurice de Hond en commissaris P. van Hoogstraten ruziën over wie er verantwoordelijk is voor de ondergang van Newconomy-dochter Yooz....

Van Hoogstaten heeft Newconomy overgehaald in Yooz te investeren, omdat hij bevriend is met T. Veenstra, de oprichter van het internetbedrijfje. 'Zelfs toen slechte informatie over die vriend aan hem werd voorgelegd heeft hij die ernstige feiten pertinent tegengesproken, waardoor deze voor Newconomy uiterst nadelige deal is doorgegaan', stelt De Hond in een brief.

De passage is afkomstig uit de 'dreigbrief' die zakenman Van der Vegt vrijdag aan Van Hoogstraten overhandigde. De commissaris voelde zich zo bedreigd dat hij de benen nam. De bemiddelingspoging van ex-D66-voorzitter Tom Kok mislukte daardoor.

Van der Vegt zegt Van Hoogstraten niet te hebben bedreigd: 'Ik heb hem een brief overhandigd, een brief met feiten waarin ik hem met zijn eigen disfunctioneren confronteer. Dat Van Hoogstraten zich daardoor bedreigd voelt, zegt meer over hem dan over die brief.'

Van der Vegt onkent ook dat hij De Hond 'zijn protegé' heeft genoemd, zoals Van Hoogstaten heeft beweerd. Wel geeft hij toe de brief van De Hond te hebben gekregen.

Onder de kop 'President Commissaris Newconomy maakte zich schuldig aan belangenverstrengeling en vriendenpolitiek', heeft De Hond het stuk vorige week aan een twintigtal vertrouwelingen gestuurd, waaronder Van der Vegt. 'Ik wist niet dat hij Van Hoogstraten met de brief zou confronteren', zegt De Hond. De Newconomy-oprichter wilde zich met het document indekken tegen het verwijt dat hij, als commissaris van Yooz, het bedrijf om zeep zou hebben geholpen.

Newconomy heeft het afgelopen jaar ruim 8 miljoen gulden in Yooz geïnvesteerd. De participatie in het internetbedrijfje, dat les geeft aan digibeten, is inmiddels afgeschreven. Daarmee is ruim eentiende van het eigen vermogen van Newconomy verdampt.

Van Hoogstraten erkent dat hij Yooz onder de aandacht heeft gebracht en bevriend is met Veenstra. Hij bestrijdt echter de suggestie dat hij de investering in Yooz heeft doorgedrukt. 'Yooz leek me een goed idee, maar de investering is een beslissing van De Hond', aldus de commissaris.

Dat klopt, zegt De Hond. 'Ik heb getekend bij het kruisje, maar ik heb er spijt van dat ik de mooie verhalen van Van Hoogstraten heb geloofd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden