Newconomy en De Hond praten weer met elkaar

De bestuurders van internetinvesteerder Newconomy en de geschorste topman Maurice de Hond zitten weer rond de tafel. In een gezamenlijk persbericht maakten beide partijen maandagavond bekend de eind januari aangekondigde aandeelhoudersvergadering van eind februari uit te stellen naar 5 maart....

De partijen stellen in het persbericht dat tot die tijd 'wordt gewerkt naar een voor het bedrijf en zijn aandeelhouders goede oplossing'. Tot nu toe bestookten de huidige leiding en De Hond elkaar van afstand. Reden was de schorsing van De Hond, waartoe de raad van commissarissen op 20 januari besloot. De toezichthouders verweten de weggestuurde bestuursvoorzitter te lang te veel geld te hebben gestoken in internetbedrijfjes met onvoldoende winstvooruitzichten.

De Hond weigerde de schorsing te accepteren en wilde dat de aandeelhouders zouden beslissen over zijn lot. De raad van commissarissen wenste oorspronkelijk een aandeelhoudersvergadering binnen twee weken, maar stelde die vervolgens voor onbepaalde tijd uit.

Onder aanvoering van tijdelijk manager K. Scholtes ging Newconomy zich 'aanpassen aan de veranderde marktomstandigheden'. Een van de eerste stappen was het openbaar maken van voorlopige jaarcijfers die haaks stonden op eerder uitgesproken verwachtingen.

De internetinvesteerder bleek vorig jaar ineens goed voor een verlies van 73 tot 84 miljoen gulden. Eerder had De Hond voor 2000 nog winst in het vooruitzicht gesteld.

De Hond wilde niets toevoegen aan het persbericht. Wel erkende hij dat het besluit het 'eindpunt is van gesprekken'. Afgaande op de formulering dat beide partijen werken aan een oplossing, is het reëel te veronderstellen dat die besprekingen worden voortgezet. Wat de mogelijke oplossing betreft werd niets gezegd. 'Op 5 maart, of zoveel eerder als mogelijk is, volgt daaromtrent nadere informatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.