New Yorkse politie vermoedelijk in stille staking tegen De Blasio

De spanning tussen de New Yorkse politie en burgemeester Bill de Blasio houdt aan. De afgelopen twee weken zijn er veel minder arrestaties verricht en boetes uitgedeeld. Vermoed wordt dat de politieagenten min of meer in staking zijn gegaan uit protest tegen een burgemeester die hen onvoldoende zou steunen in hun gevaarlijke werk.

Arie Elshout
Burgemeester van New York Bill de Blasio, met rechts naast hem politiechef Bill Bratton Beeld ap
Burgemeester van New York Bill de Blasio, met rechts naast hem politiechef Bill BrattonBeeld ap

De Blasio sloeg maandag terug. Hij bekritiseerde het gedrag van de agenten die hem de rug toekeerden toen hij sprak op de begrafenis van twee vermoorde politiemannen. Hij verweet hen 'een gebrek aan respect voor de families die hun dierbaren hebben verloren'.

De agenten Rafael Ramos en Wenjian Liu werden de zaterdag voor Kerstmis in Brooklyn doodgeschoten door een zwarte jongen. Deze had van te voren gezegd wraak te willen nemen voor de dood van twee ongewapende zwarte mannen, Eric Garner en Michael Brown. Zij kwamen deze zomer om het leven bij confrontaties met politieagenten in New York en Ferguson. Dat leidde overal tot demonstraties, waarbij de politie racisme werd verweten.

De liquidatie van Ramos en Liu ontketende een tegenreactie. Het New Yorkse politiekorps opende de aanval op De Blasio, die volgens een vakbondsman het bloed van de dode agenten aan zijn handen had omdat hij te veel begrip voor de demonstranten had getoond. De burgemeester noemde dit soort uitlatingen maandag 'volslagen onjuist en oneerlijk'.

Het was voor het eerst in weken dat hij vragen beantwoordde. Rond de jaarwisseling meed hij de openbaarheid en leek hij aangeslagen. Hij beet nu zelfs weer van zich af in wat de grootste crisis van zijn burgemeesterschap is.

Revolte

Amper een jaar in functie worstelt hij met een politierevolte. Vorige week verrichtte de politie de helft minder arrestaties in vergelijking met dezelfde week vorig jaar. Het aantal parkeer- en verkeersboetes daalde met 90 procent. In Coney Island werd niet één boete uitgedeeld voor fout parkeren, wildplassen of dronkenschap.

Politiechef Bill Bratton weet niet of het obstructie is. Volgens hem kan de daling te maken hebben met de anti-politiebetogingen in de stad, die veel mankracht vergen. Hij erkent echter dat het moreel in zijn korps laag is. Dat is het al vanaf het moment dat in de burgemeestersverkiezingen van 2013 de politie vooral door kandidaat De Blasio een campagneonderwerp werd. Tot dan toe waren de agenten de helden die de misdaad in de stad tot een historisch laag niveau hadden teruggedrongen. Nu stonden ze plotsklaps in de beklaagdenbank als verkapte racisten die het bij hun aanhoudingen vooral op zwarten gemunt hebben.

New Yorkse politieagenten keren de burgemeester de rug toe, uit protest tegen zijn beleid. Beeld ap
New Yorkse politieagenten keren de burgemeester de rug toe, uit protest tegen zijn beleid.Beeld ap

Dante

Als burgemeester maakte De Blasio het er niet beter op toen hij tijdens de anti-politieprotesten zei dat hij zijn gekleurde zoon Dante waarschuwde voor het 'gevaar' dat hij kon lopen in contacten met de politie. Als links politicus identificeerde De Blasio zich hier meer met de demonstranten dan met de politie. Hij was 'playing politics' en betaalt daarvoor nu de prijs.

Hij heeft de politie van zich vervreemd, wat gevaarlijk is in een moeilijk te temmen miljoenenstad als New York. Maandag bleek dat nog eens toen in de Bronx twee politieagenten werden neergeschoten terwijl ze gewapende overvallers probeerden tegen te houden. Ze werden verwond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden