NIEUWS

New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, is door twee vrouwen beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. In The New York Times kwam een 25-jarige vrouw zaterdag met een beschuldiging, nadat afgelopen woensdag een andere vrouw al haar verhaal deed over misdragingen van Cuomo.

Redactie
Gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo. Beeld AFP
Gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo.Beeld AFP

Beide vrouwen werkten voor de gouverneur. Een van hen, de 25-jarige Charlotte Bennett, vertelt in de krant dat ze afgelopen najaar allerlei seksueel getinte en persoonlijke vragen kreeg van haar baas. Zo vroeg hij haar of ze dacht dat leeftijd een verschil maakte in relaties, en had hij gezegd dat hij openstond voor relaties met vrouwen van in de 20. Die opmerkingen interpreteerde ze als duidelijke toenadering tot een seksuele relatie.

Cuomo zegt in een reactie tegen de krant dat hij geloofde dat hij als mentor had gehandeld en ‘nooit avances had gemaakt naar Ms. Bennett, noch had ik ooit de intentie om te handelen op een manier die ongepast was’. Hij laat weten dat hij om een onafhankelijk onderzoek van de zaak heeft verzocht, en vraagt de New Yorkers de bevindingen af te wachten ‘alvorens een oordeel te vellen’.

Ongevraagde kus

Het relaas van Bennett volgt op een andere gedetailleerde beschuldiging die woensdag werd gepubliceerd door Lindsey Boylan, een voormalige ambtenaar voor economische ontwikkeling van de staat. Zij beschuldigde Cuomo ervan dat hij haar van 2016 tot 2018 bij verschillende gelegenheden heeft lastiggevallen, waarbij hij haar op een gegeven moment in zijn kantoor een ongevraagde kus op de lippen zou hebben gegeven.

Cuomo kreeg afgelopen najaar nog een Emmy Founders Award voor zijn inzet tijdens de coronacrisis. Hij viel in de prijzen vanwege zijn ‘effectieve communicatie en leiderschap’ tijdens zijn dagelijkse briefings, die op televisie te zien waren. Maar er was ook veel kritiek: Cuomo zou New York te laat ‘op slot’ hebben gedaan, en te lang hebben vastgehouden aan het opnemen van Covid-patiënten in de verpleeghuizen, om de ziekenhuizen te ontlasten. Cuomo deed die kritiek af als ‘monday morning quarterbacking’: met de kennis van nu staan de beste stuurlui aan wal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden