New Yorkers: Orkaan Irene was te veel gehyped

De berichten over Irene zorgden bij de anders zo nuchtere New Yorkers even voor paniek, of op zijn minst bezorgdheid. Maar nu de tropische storm met minder bombarie dan verwacht is overgewaaid, krijgen sommige inwoners van de metropool kritiek op hun stadsbestuur. 'We hebben ons voor niets zo druk gemaakt.'

Een ondergelopen straat in Brooklyn Foto afp

Meer dan 370 duizend mensen, overwegend in de stadsdelen Manhattan, Brooklyn en Queens, hadden vorige week een evacuatiebevel ontvangen. Nooit eerder in de geschiedenis van de stad is dat voorgekomen. De mensen die in de stad bleven, hebben in veel gevallen voedsel, batterijen en andere noodvoorzieningen gehamsterd. Het openbaar vervoer werd platgelegd. Dat alles na dringende oproepen van burgemeester Bloomberg, die waarschuwde voor een mogelijke ramp, en inwoners aanspoorde om te vluchten 'nu het nog kan'.

Noodvoorzieningen
'Bloomberg heeft het niet slecht gedaan, maar hij heeft wel mensen gekgemaakt, en een hoop geld uitgegeven', zegt Franklin Rodriguez, een woningbeheerder uit Queens, vandaag in de New York Times. Hij woont net buiten het evacuatiegebied, en heeft in totaal bijna 300 dollar uitgegeven aan noodvoorzieningen. 'Vooral water, batterijen, tonijn en ander voedsel in blik. Maar waarvoor? We hebben het niet nodig gehad. Okee, het voedsel komt wel op, maar het water en de batterijen zijn nu overbodig.'

Veel New Yorkers zijn het met Rodriguez eens. Ze hebben het idee voor niets hun woning te hebben verlaten, of geld te hebben uitgegeven aan een nutteloze voedselvoorraad. Bestuurders en media zouden de orkaan te veel 'gehyped' hebben. Bij anderen overheerst de teleurstelling over het uitblijven van een grote gebeurtenis. 'Ik wilde er een leuke dag van maken. Maar toen ik zondag uit het raam keek, regende het niet eens', aldus Mr. Fenton. 'Wat een deceptie.'

Maar er klinkt niet alleen maar kritiek op de burgemeester. Er zijn ook genoeg New Yorkers te vinden die Bloomberg prijzen om zijn kordate optreden, en vinden dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen. Bloomberg zelf reageert gelaten. 'Sommigen zullen zeggen dat je overdreven reageert, anderen menen dat je ze juist niet voldoende bescherming biedt,' zegt hij in de Wall Street Journal. 'Je probeert de juiste balans te vinden.

Obama
De Amerikaanse president Obama waarschuwde vandaag echter dat de problemen nog niet voorbij zijn. Amerikanen moeten alert zijn op de gevolgen van de storm, zoals stroomstoringen en wateroverlast, zo zei hij in een officiële verklaring. 'De komende tijd zullen we nog problemen blijven ondervinden.' Obama verwacht dat de wederopbouw weken gaat duren.

Orkaan Irene heeft tot nu toe het leven gekost aan ten minste 20 mensen, verspreid over acht staten. De meeste doden vielen in North Carolina, waar zaterdag vijf mensen om het leven kwamen. Afgelopen weekeinde kwam Irene bij New York aan land, maar was toen inmiddels afgezwakt tot een tropische storm. De aangerichte schade viel daardoor relatief mee.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.