New Yorkers krijgen lessen in fatsoen

De burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, is een campagne begonnen tegen grofheid, onbeleefdheid, lawaai-overlast en algemeen ongerief...

Van onze correspondent

WASHINGTON

Hij wil van de stad met sarcastische en anarchistische kankerpitten een plaats vol vriendelijke mensen maken; een rustiger stad waar automobilisten zich aan de snelheidsbeperkingen houden, bewoners elkaar beleefd bejegenen en de straat niet wordt gebruikt als een openbaar vuilnisvat.

De plannen van Giuliani, die de afgelopen vier jaar erin is geslaagd de criminaliteit drastisch te verlagen, zijn door de media met instemming begroet, maar hebben natuurlijk ook voor veel hoongelach gezorgd. Hoe dan ook, het is de burgemeester ernst. Hij heeft de politie opdracht gegeven krachtig op te treden tegen snelheidsovertredingen.

De opleidingen voor taxichauffeurs worden ingrijpend verbeterd en de eisen voor het verstrekken van taxi-vergunningen worden verscherpt. Er komt ook een vergunningenstelsel voor de boodschappen- en besteldiensten. De fietsende bestellers, die roekeloos door het verkeer en over de stoepen slingeren, zijn een bron van ergernis en ongelukken. Verkeersovertredingen die leiden tot dodelijke ongelukken zullen zwaar - minimaal vijf jaar gevangenisstraf - bestraft worden.

Stadswachten gaan viespeuken die sigaretten en kauwgom op het trottoir achterlaten, beboeten. De eigenaren van auto's met oorverdovende alarmsystemen lopen het risico vervolgd te worden. In ieder geval zal de bestaande wet op auto-alarmsystemen worden aangescherpt. Politieagenten zullen ook gaan optreden tegen voetgangers die de stoplichten negeren.

Giuliani wil de recepten die hij met succes heeft toegepast op de New Yorkse metro ook op straat gebruiken. Het principe van 'zero-tolerance', het succesvolle lik-op-stuk-beleid, zal ook op kleine vergrijpen worden toegepast.

Uit de eerste opiniepeilingen blijkt dat de de plannen van de vorig jaar met een grote meerderheid herkozen Republikein met instemming zijn ontvangen.

Plato citerende - New York is immers ook een stad van schrijvers en denkers - waarschuwde de realist Giuliani overigens voor al te hoge verwachtingen. 'Het gaat ook bij deze plannen om het streven naar het ideaal. We zullen het ideaal misschien niet bereiken, maar het streven naar een schone en veilige stad is al een verdienste op zich.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden