New York zou nog deels van een piraat zijn

Het zal lastig worden om de rechtzaak te winnen, maar stel nou even dat de nabestaanden van de zeventiende-eeuwse Engelse zeerover Robert Edwards gelijk krijgen van de rechter in New York, dan zijn ze wel alle 5400 in een klap miljonair....

Volgens de Britse krant The Independent hebben de erven Edwards - van wie er nog ruim tweeduizend in Groot-Brittannië en 3280 in de Verenigde Staten schijnen te wonen - een onderzoeker in de armen genomen die het leven van hun voorouder haarfijn heeft uitgezocht.

Deze P. Berrill zegt nu dat de boekanier aan het begin van de achttiende eeuw ruim dertig hectare land toegewezen heeft gekregen van de Engelse koningin Anne. Daarmee werd Edwards beloond voor zijn succesvolle reeks overvallen op met goud geladen Spaanse galjoens.

Weliswaar verpachtte de piraat het land in 1778 aan kerkvoogden van de Trinity Church. Maar nadat die pacht 99 jaar later afliep, is het gebied volgens Berrill nooit teruggegeven aan Edwards' broers en zussen, zoals de bedoeling was. Waarom dat nooit is gebeurd, heeft ook Berrill niet precies kunnen ontdekken. In elk geval denken de nabestaanden genoeg reden te hebben voor een rechtzaak.

Tot dusver heeft de Trinity Church, die nog steeds veel onroerend goed in New York bezit, de eis niet erkend. De kerk meent dat er nooit een Edwards heeft bestaan. Maar volgens Berrill zullen de nabestaanden tijdens de zitting in maart officiële documenten tonen die het tegendeel bewijzen.

Juristen hebben gezegd dat de kwestie tot paniek kan leiden in de zakenwereld van New York. De geclaimde stukken land bevatten vandaag de dag een stoot onroerend goed waar je duizelig van wordt. De totale waarde van het gebied wordt geschat op een slordige 1,3 biljoen gulden. Een biljoen heeft twaalf nullen.

Berrill voorspelt een lange juridische strijd, en adviseert de erfgenamen hun financiële geluk tevens te blijven zoeken in de loterij. Geef hem eens ongelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden