New York weert ongezonde vetten uit restaurants

New York gaat als eerste stad in Amerika alle kunstmatige transvetten weren uit de twintigduizend eetgelegenheden, van de Franse restaurants en pizzeria’s tot hamburgertenten en eetkarren op straat....

Van onze correspondent Jan Tromp

De eigenaars van eethuizen moeten over zeven maanden de meeste van hun ongezonde vetten verbannen hebben; vanaf juli 2008 zijn alle transvetten in de menu’s van de New Yorkse eetgelegenheden verboden.

New York sprak in het voorjaar van 2003 al de banvloek uit over het roken in openbare gelegenheden, waaronder mede verstaan worden theaters, bars en restaurants. In New York mag alleen nog worden gerookt op straat, thuis of in de eigen auto.

Het verbod was vanaf het begin populair bij het publiek en stuitte, zo werd al snel duidelijk, bij de restaurants eigenlijk niet op bezwaren. Het bleek dat het rookverbod goed is voor de omzet: meer mensen gaan uit eten in de wetenschap dat aan het belendende tafeltje geen sigaar wordt opgestoken.

Anders liggen de kaarten bij het verbod op transvetten. Het product is lang houdbaar en levert daardoor voordeel op voor de restaurants. Zij begonnen al een aantal maanden geleden actie te voeren tegen het dreigende besluit, omdat het hun kosten zou verhogen en de smaak van gerechten zou veranderen.

Gisteren liet een woordvoerder van de Nationale Restaurant Vereniging doorklinken dat men juridische stappen overweegt. De woordvoerder zei: ‘We geloven niet dat het een zaak is voor een gemeentelijke gezondheidsdienst een product te verbieden dat al is goedgekeurd door de federale Keuringsdienst van Waren.’

Anders dan het gemiddelde restaurant lijken de grote ketens als McDonald’s en Taco Bell zich al te hebben voorbereid op het transvetvrije tijdperk. In stilte heeft McDonald’s proeven gedaan met wel tien anders samengestelde vetten.

Volgens een hoogleraar in de acute hulpverlening van de opleidingsschool van het Mount Sinaiziekenhuis in New York zullen als gevolg van de maatregel minder mensen met een hartaanval bij de eerste hulp verschijnen. Transvetten dragen bij aan hartklachten doordat zij een stimulerende invloed hebben op de slechte cholesterolwaarden in het bloed en een negatieve op het goede cholesterol. Volgens sommige deskundigen zijn transvetten nog riskanter dan verzadigde vetten.

Gangmaker achter het rookverbod en nu ook achter het verbod op transvetten is burgemeester Michael Bloomberg. Hij verwerpt de opvatting dat gezonder eten een stadsbestuur niet aangaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden