New York Times: Uber gebruikt geheim programma om inspecteurs te ontlopen

De internationaal opererende taxidienst Uber ligt wederom onder vuur. Het bedrijf zou een geheim programma hebben ontwikkeld om onzichtbaar voor de autoriteiten te blijven, meldt The New York Times. Zo kon Uber ongezien aan de slag gaan in steden waar dat nog niet mocht.

Redactie
De taxiapp Uber op een smartphone. Beeld anp
De taxiapp Uber op een smartphone.Beeld anp

Uber begon in 2014 met het programma en zou het tot op de dag van vandaag gebruiken. Zo kreeg een inspecteur in de stad Portland, die zich voordeed als klant om te controleren of Uber er stiekem actief was, op het scherm van zijn telefoon nepauto's te zien. En de Uber-chauffeurs die hij wel kon oproepen, annuleerden de rit vrijwel meteen. Het lukte hem uiteindelijk niet om Uber te betrappen.

Uber kon dat onder meer doen door een 'geofence' om een overheidskantoor te zetten. Vervolgens bespioneerde Uber welke gebruikers in de buurt van zo'n plek de app openden en snel weer afsloten. Dat zouden namelijk inspecteurs kunnen zijn. Ook keek Uber naar creditcardgegevens.

Mobieltjes

Een ander onderdeel van het programma: zoeken naar de goedkoopste mobiele telefoons die in een stad in de winkels lagen. Uber vermoedde dat inspecteurs tientallen telefoons tegelijk zouden kopen, zodat ze verschillende nepaccounts konden aanmaken, en dat ze daarvoor de goedkoopste toestellen zouden kiezen.

Nog een manier: sociale media afstruinen op zoek naar informatie over gebruikers. Als iemand bijvoorbeeld op Facebook liet weten voor een inspectie te werken, zette Uber in de code van dat account het woord Greybal. Vervolgens kreeg de gebruiker spookauto's te zien. En als het toch lukte om een rit te krijgen, belde Uber snel naar de chauffeur om de rit af te breken.

Geweld

Het project zou zijn begonnen om chauffeurs te beschermen tegen geweld. Uber-chauffeurs werden in onder meer Frankrijk, India en Kenia aangevallen door reguliere taxichauffeurs. Maar toen Uber uitbreidde, zou het bedrijf hebben ingezien dat diezelfde strategie ook werkte tegen de autoriteiten.

Uber liet in een reactie weten: 'Het programma weigert ritten van gebruikers die onze voorwaarden schenden, of het nou mensen zijn die onze chauffeurs willen schaden, concurrenten die ons werk willen verstoren of tegenstanders die geheime operaties opzetten om chauffeurs te betrappen.'

Uber krijgt de laatste weken veel kritiek. Het zou te weinig optreden tegen seksuele intimidatie binnen het bedrijf, misbruik maken van een taxistaking en kennis hebben gestolen van een concurrent.

Lees meer over Uber

Dit zijn de acht plagen die taxidienst Uber teisteren

Taxidienst Uber lijkt in een ongecontroleerde slip geraakt: beschuldigingen van seksuele intimidatie, bedrijfsspionage, een topman die zijn temperament niet de baas is - het onder technologievorsers eens zo populaire bedrijf heeft in korte tijd veel van zijn glans verloren. De acht plagen op een rij:

Vrije jongens van Airbnb en Uber in het nauw

Nu politici steeds negatiever zijn over Uber en Airbnb is het de vraag of de boegbeelden van de deeleconomie weten te overleven. 'Overheden zijn de werkelijke agenda's van deze bedrijven gaan zien en komen in actie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden