New York Times neemt stelling in wapendebat: laten we ons fatsoen tonen

Met een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina heeft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag stelling genomen in het wapendebat in de Verenigde Staten. 'Het is een morele verontwaardiging en nationale schande dat burgers legaal wapens kunnen kopen die zijn ontwikkeld om mensen te doden met brute snelheid en precisie', schrijft de krant.

De voorpagina van The New York Times op zaterdag, met links het commentaar. Beeld The New York Times.

Dat het invloedrijke dagblad een commentaar plaats op de voorpagina is zeldzaam. Ruim 95 jaar geleden gebeurde dat voor de laatste keer. Toen waarschuwde de krant in juni 1920 op de voorpagina voor de nominatie van Warren Harding als Republikeinse presidentskandidaat. Harding zou volgens de krant een 'respectabele' politicus zijn, maar niet genoeg ervaring hebben om het land te leiden.

Voorpagina van The New York Times van 18 juni 1920 - de krant met het commentaar over Harding op de voorpagina (links). Beeld The New York Times.

'Eindig de wapenepidemie'

Het commentaar van zaterdag heeft de kop 'eindig de wapenepidemie in Amerika'. De krant wil met het stuk 'een duidelijk en zichtbaar statement van frustratie en afschuw afgeven over de onmacht binnen het land een oplossing te vinden voor de problemen met wapens'. The New York Times pleit voor meer regulatie wat betreft de verkoop van vuurwapens in de VS.

Een goed begin zou het drastisch verminderen van het aantal vuurwapens zijn en het verbieden van de verkoop van grotere, automatische wapens en ammunitiesoorten, aldus de krant. Directe aanleiding voor het commentaar is de schietpartij in San Bernardino waarbij woensdag veertien mensen om het leven kwamen. Het was alweer de 355ste massale schietpartij in de VS in 2015, oftewel een schietpartij waarbij meer dan dan vier gewonden vielen.

'God lost dit niet op'

The New York Times is niet de enige krant die zich nadrukkelijk uitspreekt in het Amerikaanse wapendebat. Donderdag plaatste The New York Daily News twitterberichten van Republikeinse presidentskandidaten op de voorpagina, waarin de kandidaten aangeven te bidden voor de slachtoffers van de schietpartij in Californië.

De krant plaatste daar in chocoladeletters bij: 'God zal dit niet oplossen'. Met name de Republikeinen zijn tegen het aanpassen van wapenregels in de VS en zien het bezitten van een vuurwapen als een grondrecht in de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.