Nieuws

New York Times: campagneteam Donald Trump klopte fans op misleidende site miljoenen uit de zak

Het campagneteam van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft op onethische wijze miljoenen dollars aan donaties van aanhangers binnengehaald. Republikeinse kiezers dachten een eenmalige donatie te geven, maar door het bewust onduidelijke ontwerp van de campagnesite tekenden zij voor een wekelijkse bijdrage.

Peter Giesen
Trump-supporters bij een rally in Florida vorig jaar. Beeld REUTERS
Trump-supporters bij een rally in Florida vorig jaar.Beeld REUTERS

Dat schrijft The New York Times na een onderzoek. Uiteindelijk heeft de campagne van Trump 64 miljoen dollar teruggestort, ruim 10 procent van deze vrijwillige bijdragen.

De krant geeft onder meer het voorbeeld van Stacy Blatt, een 63-jarige Trump-aanhanger uit Kansas City, die in september 2020 in een hospice lag omdat hij aan kanker leed. Op de radio hoorde hij de (inmiddels overleden) rechtse talkshow-host Rush Limbaugh waarschuwen dat Amerika naar de knoppen dreigde te gaan omdat Donald Trump geld tekort kwam voor zijn campagne.

Blatt legde zijn laatste centen bij elkaar: 500 dollar, een groot bedrag voor iemand die van 1.000 dollar per maand moest zien rond te komen. De volgende dag werd opnieuw 500 dollar afgeschreven, en de week daarna weer, totdat zijn bankrekening medio oktober leeg was en ook de automatische incasso’s voor huur en energie niet meer betaald konden worden. In totaal had de campagne van Trump drieduizend dollar afgeschreven.

Blatt vermoedde dat er fraude in het spel was, maar hij was slachtoffer van een legale, maar onethische methode om campagnegeld binnen te halen, aldus The New York Times. Op de site van het online-platform WinRed, opgezet om kleine donateurs te trekken, stond in de kleine lettertjes een hokje aangevinkt dat de donateur wekelijks zou bijdragen. Wie dat niet wilde, moest het vinkje met de hand verwijderen. Veel donateurs zagen dit over het hoofd. Later introduceerde de campagne een tweede optie, die als de ‘geldbom’ bekendstond. Hierbij was vooraf een hokje aangevinkt waardoor de donateur beloofde zijn bijdrage te verdubbelen. Wie dat niet wilde, moest ook dit vinkje met de hand verwijderen. Ook dit hokje werd door veel mensen over het hoofd gezien.

Oneerlijk

In de laatste tweeënhalve maand van de campagne stortten de Republikeinen 530 duizend donaties terug, 10,7 procent van het totaal, met een waarde van 64,3 miljoen dollar. Ook het campagneteam van de Democratische kandidaat Biden stortte overigens donaties terug: 37 duizend, 2,2 procent van het totaal, met een waarde van 5,6 miljoen dollar. De truc met de vooraf aangevinkte vakjes wordt vaker gebruikt door commerciële partijen. De methode is legaal, maar ‘oneerlijk, onethisch en ongepast’, zegt Ira Rheingold van de National Association of Consumer Advocates in de Times.

Volgens de krant koos de campagne van Trump in september 2020 voor een agressievere opzet, omdat de president geld tekort kwam en zijn tegenstrever Biden meer geld ophaalde bij kleine donateurs. Een woordvoerder van Trump ontkent dat er sprake was van oneerlijke praktijken: ‘Onze campagne was gebouwd op de hardwerkende mannen en vrouwen van Amerika en het koesteren van hun investeringen was van het grootste belang bij alles wat we deden.’

De 78-jarige Victor Amelino uit Californië denkt daar anders over. In de Times noemt hij het Trump-campagneteam ‘bandieten’. Hij doneerde 990 dollar en werd uiteindelijk aangeslagen voor bijna achtduizend dollar. Amelino: ‘Ik ben gepensioneerd, ik kan me me niet permitteren om al dat verdomde geld te betalen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden