New York Times: Aanklager roept Bannon op voor getuigenis in onderzoek naar Russen en Trump

Steve Bannon, de voormalige topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is opgeroepen om onder ede een verklaring af te leggen tegenover een grand jury. De dagvaarding is afkomstig van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar eventuele samenwerking tussen de Trump-campagne en de Russen.

Redactie
De voormalige topadviseur van Trump, Steve Bannon. Beeld reuters
De voormalige topadviseur van Trump, Steve Bannon.Beeld reuters

Volgens The New York Times, die zich baseert op een direct betrokkene, is het de eerste keer dat Mueller op deze manier probeert om informatie los te krijgen van mensen die tijdens de verkiezingsrace dicht bij Trump stonden. De dagvaarding zou een gevolg zijn van de opmerkingen die in het boek Fire and Fury, Inside the Trump White House aan Bannon worden toegeschreven.

In het boek komt een bijeenkomst ter sprake, die een van de centrale gebeurtenissen is in het onderzoek van Mueller: de ontmoeting tussen Donald jr., de zoon van Trump en Trumps schoonzoon
Jared Kushner met een Russische delegatie die 'vuil' over Hillary Clinton in de aanbieding had. 'Hoogverraad', zou Bannon deze gebeurtenis hebben genoemd. Hij zou ook hebben voorspeld dat het onderzoek van Mueller zich uiteindelijk zal concentreren op witwaspraktijken, en: 'De kans dat Don jr. deze Russen niet naar zijn vaders kantoor heeft gebracht, is nihil.'

'Sloppy Steve'

Trump reageerde woedend op de uitlatingen van Bannon. Hij schreef in een verklaring dat zijn campagneleider en chefstrateeg 'gek is geworden', en gaf hem de bijnaam 'Sloppy Steve'. Bannon krabbelde terug en noemde Trump 'een groot man', maar deze knieval werd niet geaccepteerd. Een paar dagen later moest hij ook vertrekken bij de rechts-provocerende nieuwssite Breitbart.

De dagvaarding is volgens The New York Times een teken dat Bannon zelf geen onderwerp van onderzoek is. Het kan volgens de krant ook een onderhandelingstactiek zijn: Mueller zou de getuigenis voor een grand jury kunnen laten schieten als Bannon in ruil daarvoor informatie verstrekt aan de onderzoekers.

Het Witte Huis zegt al maanden dat het onderzoek van Mueller bijna klaar is, en dat er geen belastende feiten zullen worden gevonden. Mueller zou tegen de advocaten van Trump hebben gezegd dat hij hem persoonlijk wil ondervragen voordat het onderzoek wordt afgerond, maar daarover is nog geen afspraak gemaakt.

Het boek Fire and Fury. Beeld photo_news
Het boek Fire and Fury.Beeld photo_news

Niet Donald Trump zou het populisme verder brengen, maar hij, Steve Bannon. Maar hij overspeelde zijn hand.

Het veelbesproken boek Fire and Fury kreeg drie sterren van onze recensent: 'Een uiterst leesbare kroniek van een jaar intriges in Trumps Witte Huis'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden