New York neemt stappen tegen huftergedrag Elmo en Spiderman

Koekiemonster schuift ruw een peuter opzij, Elmo schreeuwt anti-semitische leuzen tegen voorbijgangers, Woody uit Toy Story vergrijpt zich aan vrouwen en Spiderman slaat een politieagent. De straatartiesten op Times Square in New York misdragen zich flink. Burgemeester Bill de Blasio wil ze nu regels gaan opleggen.

Een straatartiest verkleed als Elmo op Times Square. Beeld reuters
Een straatartiest verkleed als Elmo op Times Square.Beeld reuters

Vorige week zaterdag werd Spiderman in de boeien geslagen op Times Square, omdat hij een politieagent had geslagen. De agent probeerde bij een ruzie tussen de straatartiest en een vrouw tussenbeide te komen. De vrouw had de artiest 1 dollar gegeven, maar de superheld zei tegen haar dat hij alleen 5, 10 of 20 dollar accepteerde.
Ze horen bij het beeld van Times Square: de Elmo's, Hello Kitty's en superhelden die met toeristen op de foto gaan, maar New York is de straatartiesten van Times Square spuugzat. Veel van de artiesten verkleden zich om bezoekers op een agressieve manier geld af te troggelen, en dat is niet de bedoeling volgens de autoriteiten van New York. De klap van Spiderman dit weekeinde was de druppel.

Minnie Mouse neemt een pauze. Beeld epa
Minnie Mouse neemt een pauze.Beeld epa
Een man verkleed als Spider-Man poseert met toeristen op Times Square. Beeld ap
Een man verkleed als Spider-Man poseert met toeristen op Times Square.Beeld ap

Vrijheid van meningsuiting
De straatartiesten regels opleggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens juristen schendt New York met het opleggen van regels het eerste amendement: de vrijheid van meningsuiting. De vraag is wel of de artiesten ook echt beschermd worden door de vrijheid van meningsuiting. Als zij zich verkleden om zichzelf uit te drukken, dan wel, maar als ze de toeristen enkel geld af willen troggelen, is het geen vrijheid van meningsuiting meer. Dat lijkt er nu aan de hand te zijn: toeristen hebben geklaagd dat de personages hen geld af proberen te troggelen.

'Dit gaat te ver', zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. 'Zodra we de regels hebben kunnen we tegen iedereen die dat werk doet zeggen: 'Speel volgens de regels, of je werkt hier niet meer.'

Een New Yorkse wethouder, Dan Garodnick is bezig met een wetsvoorstel, waarvan de details nog uitgewerkt moeten worden. 'We proberen een balans te vinden tussen de rechten die het eerste amendement aan de artiest geven en de noodzaak om mensen op Times Square te beschermen', zei hij tegen de Britse krant The Guardian.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. Beeld ap
De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio.Beeld ap

Sesame Workshop
De burgemeester van New York is niet de enige die zich het nieuws aantrekt. Het programma waarin de echte Elmo figureert, Sesamstraat, liet ook van zich horen. De Sesame Workshop, de groep die de rechten van Pino, Ernie en de andere poppen van Sesamstraat in handen heeft, willen dat hun Koekiemonster niet meer geassocieerd wordt met de Koekiemonster die op Times Square peuters opzij schuift.

'Sesame Workshop heeft geen toestemming verleend om het kostuum van de karakters uit Sesamstraat te gebruiken op straat', zei de groep in een statement naar aanleiding van het gedrag van Spiderman op Times Square. De groep wilde nog niet zeggen of ze een rechtszaak begint of de regels steunt die New York in wil voeren.

Een man verkleed als Koekiemonster. Beeld afp
Een man verkleed als Koekiemonster.Beeld afp

Los Angeles
New York is overigens niet de enige stad met veel straatartiesten: de Walk of Fame in Los Angeles staat ook bekend om haar vele straatartiesten. The Chinese Theatre is een geliefde spot: de verklede artiesten verwachten daar zo'n 20 dollar aan fooi van de bezoekers.

Voor de artiesten valt ook wel wat te zeggen: ze moeten bezitten over engelengeduld. De toeristen gedragen zich namelijk ook niet altijd voorbeeldig, bewijst onderstaand filmpje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden