New York maakt ratten onvruchtbaar met 'pil' verstopt in vette room

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - De rat is een vertrouwde verschijning in New York. Of hij schiet op straat vlak voor je de bosjes in. Of hij struint rond tussen de rails in de ondergrondse. Je komt hem geregeld tegen, want er zijn er veel van.

Niemand weet precies hoeveel er zijn, maar sommigen zeggen dat er in de stad net zoveel ratten zijn als mensen. Zo'n acht miljoen dus. Anderen denken zelfs aan 16 miljoen. Een huiveringwekkende gedachte. De rat wordt alom gezien als een vierpotig monstertje dat de vreselijkste ziekten met zich meedraagt. Hij beweegt zich zo gemakkelijk door de riolen van New Yorks onderwereld dat hij zomaar op een ongelukkige dag zijn drekkige kop en zijn gemene tandjes boven je toiletpot zou kunnen uitsteken, zo worden de New Yorkers bang gemaakt op internet.

Om dit soort griezelsituaties te voorkomen zie je overal in de stad zwarte dozen met rattengif. Naar goed Amerikaans gebruik gaat men voor de kill. Hondenbezitters moeten als olympische skieërs tussen de vele gifdozen door slalommen. In parken worden gifkorrels rondgestrooid alsof het strooizout is en mag je blij zijn als er ergens op een boom een verregend papiertje hangt met een waarschuwing. De kans op onbedoelde schade, onder kinderen, vogels en honden, wordt op de koop toe genomen.

Ondanks die rigoureuze aanpak schiet het zo weinig op dat er wordt gewerkt aan een 'slim wapen': een soort pil voor ratten. Het is een lumineus idee, want een rattenstelletje kan in een jaar tijd al gauw 200 jongen produceren.

Wetende dat ratten dol zijn op zoet en vet - het zijn net mensen - hebben onderzoekers op drie metrostations en de Grand Central Terminal in Manhattan een proef gedaan. Ze lokten ratten met zoete en vette room waarin een substantie zat die ze onvruchtbaar maakte. Het bleek te werken: op sommige plekken nam de rattenpopulatie met 43 procent af. Het doel is overigens niet New York rattenvrij te maken, meldt The Wall Street Journal. Het citeert een bij de proef betrokken biologe, die erop wijst dat ratten ook een nuttige rol vervullen in het voorkomen van bepaalde ziekten. 'Het gaat om het evenwicht'. Zoals altijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden