New York knoopt slavenhandelaar op

New York, 22 februari 1862

Portret van Abraham Lincoln uit 1960. Beeld thinkstock
Portret van Abraham Lincoln uit 1960.Beeld thinkstock

Parade, gejuich en vlagvertoon. Nauwelijks handel in Wall Street. Om twee uur 's middags was het er uitgestorven, en met George Anthon ben ik de stad in gewandeld, terwijl we ons door de mensenmassa's op Broadway worstelden.

's Avonds was er een geïmproviseerde feestverlichting: van alle huizen om Gramercy Park waren de jaloezieën en luiken open en op alle verdiepingen brandden gaslampen. Een schitterend gezicht.

Om twaalf uur gisterenmiddag is Nathaniel P. Gordon opgehangen, veroordeeld wegens piraterij en het gezagvoeren over een slavenschip. Vere dignum et justum est, dignum et salutare.

Het novum van de executie van een misdadiger van dit slag zal onze buitenlandse reputatie goed doen, wellicht ook onder de farizeïsche flessentrekkers in Engeland.

Er is voortdurend geprobeerd om gratie voor de man te krijgen. Lincoln heeft me het zelf in januari verteld. Hij verdient respect voor zijn standvastigheid.

Gordon beleefde deerniswekkende laatste uren. Hij was al half dood toen hij naar de galg ging, vergiftigd door de strychnine waarmee hij zichzelf van het leven had willen beroven, en bovendien beneveld door de brandy.

De dokters spoten hem vol opwekkende middelen en hielden hem zodanig in leven, dat hij zijn straf kon ondergaan. Vivat lex en moge het ieder afschrikken die in negers wil handelen.

George Templeton Strong (1820-1875), Amerikaans jurist. Ingekort fragment uit Diary of the Civil War 1860-'65. MacMillan, 1962.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden