New York is mooi: mengeling van Bach en Rosa Parks

New York, 1 december 1983

Ik ben naar Riverside Church geweest (oecumenische kerk in de 120ste straat, red.), waar mijn goede oude collega Roger een van die vriendelijke maar niet veel zeggende preken hield over 'beloven'. Hij citeerde alle mogelijke promises-teksten, waaronder een lievelingsgedicht van me, van Robert Frost, 'Acquainted with the night...'.

Ik ben voor de communie weggegaan en heb mijn paper over 'post-marxisme' afgeschreven. 's Middags wilde ik wat alleen in de stad zijn, ben naar een joodse vlooienmarkt geweest, daarna naar de vrouwenboekhandel, heel sympathiek, zachte muziek. Ze hebben een spiritueel hoekje met een paar boeken van mij! Ik zocht en vond een boek van Margrit Randall over dichters in Nicaragua.

Daarna met de taxi naar de Lutherse kerk aan de Fifth Avenue. Voor de eerste advent zingen ze 'Nun komm, der Heiden Heiland' in het Duits. De dominee Bill Lazareth, die vroeger bij de Wereldraad in Genève zat, vertelt dat Rosa Parks, de zwarte textielarbeidster, vandaag, 1 december twintig jaar geleden (in werkelijkheid 28 jaar geleden: 1 december 1955, red.) in de bus bleef zitten en de burgerrechtbeweging met Martin Luther King op gang bracht!

New York is mooi: precies de mengeling van Johann Sebastian Bach en Rosa Parks, en zo ervoer ik ook de vele homo's die naar de cantate gaan.

Dorothee Sölle (1929-2003), Duitse theologe en activiste. Ingekort fragment uit Newyorks Dagboek. Vertaling Ineke van der Worp. Ten Have, 1989.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden