New Orleans is klaar voor zwaar weer

De nieuwe stormvloedkeringen zijn gesloten, een geavanceerd pompsysteem is gereed en de dijken zijn verhoogd. Zo is New Orleans klaar voor een zeer zware storm, melden betrokken experts en politici, terwijl de orkaan Isaac op de Amerikaanse stad afstevent.

NEW YORK - 'We hebben nu een van de beste dijksystemen ter wereld', zei senator Mary Landrieu. 'Er is voldoende bescherming tegen het water', aldus waterbouwkundig ingenieur Mathijs van Ledden, die jarenlang als adviseur in New Orleans werkte.


Het gigantische stormfront ontwikkelde zich dinsdag tot een volwaardige, zij het zwakke orkaan. Isaac bereikte de zuidkust van de VS woensdagochtend vroeg (Nederlandse tijd): exact zeven jaar nadat de veel zwaardere orkaan Katrina de jazzstad veranderde in een poel des doods. Vooral nieuwe overstromingen worden gevreesd, door de mogelijke stormvloed en hevige regenval.


Sinds de ramp van 2005 heeft de federale overheid meer dan 11,5 miljard euro gestoken in de bescherming van New Orleans, en zo'n 40 miljard in het watermanagement voor de gehele zuidelijke Golfkust. Het Army Corps of Engineers (Rijkswaterstaat) identificeerde de zwakke plekken in het stelsel van dijken, sluizen en pompen in en rond de stad. Van Ledden, met een team van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dacht mee over het verweer tegen een orkaan die eens in de honderd jaar voor kan komen. Zo werd in Lake Borgne een stormvloedkering gebouwd van 3 kilometer lang en 8 meter hoog, om het water aan de zuidoostzijde van de stad te reguleren.


De Nederlanders, onder Van Leddens leiding, speelden een cruciale rol, vertelde Victor Zillmer van het Army Corps. 'Wij hebben zwaardere stormen', zei Zillmer: elke vier of vijf jaar wordt de zuidkust wel getroffen. 'Maar jullie hebben betere keringen.'


Het uitgestrekte bouwwerk in Lake Borgne vormt een centraal element in de defensie van de stad. De laag gelegen, arme wijk Lower Ninth Ward wordt er door beschermd. Deze buurt verdween in 2005 onder water, waarbij tal van doden vielen en honderden huizen verdwenen.


Van Leddens team ontwikkelde voorts een 'Storm Surge Atlas': een draaiboek om de kracht van een stormvloed vooraf in te schatten. 'Het is mooi dat onze 'noodproducten' nu echt gebruikt worden', zegt hij. 'Dan wordt concreet wat we als bedrijf bijdragen aan dit soort maatschappelijke vraagstukken.'


Inmiddels zijn alle keringen rond New Orleans gesloten. Zondag werd de noodtoestand al afgekondigd. Het geweld van Katrina leidde in 2005 tot een verhoging van de waterstand van 6 meter: een stormvloed die in Nederland 'eens in de tienduizend jaar' voorkomt, aldus Van ledden. De gevolgen van Isaac zullen niet van die orde van grootte zijn, maar niemand aan de Golfkust wil een risico nemen.


Naast de verhoogde en verzwaarde dijken is het pompsysteem vernieuwd. Van Isaac wordt vooral zware regenval verwacht: 45 centimeter is niet uitgesloten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden