FILMTIPS

New Kids Turbo, La tendresse, Kill Bill 2

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips op televisie op een rij.

New Kids TurboBeeld Still

New Kids Turbo (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2010)
Veronica, 22.10-23.55 uur.

Het vernielen van privé-eigendom, het verstoren van de openbare orde, baldadigheid, openbare dronkenschap, het bezitten van meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid softdrugs, het beledigen van een officier in functie, het beledigen van een officier in burger, wildplassen, diefstal, geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, overschrijding van de maximale snelheid binnen de bebouwde kom, vrijheidsontneming, vernieling van gemeentebezittingen, afpersing, belastingontduiking, oplichting, illegaal wapenbezit, milieuverontreiniging, 53 openstaande parkeerboetes, het achterhouden van bewijsmateriaal en het medeplegen van 39-voudige poging tot doodslag. Ongetwijfeld is het het langste vonnis uit de vaderlandse filmgeschiedenis, dat aan het einde van New Kids Turbo wordt uitgesproken. Tegelijkertijd geeft de rechter zo een behoorlijk adequate samenvatting van de plot van dit eerste, ontiegelijk lompe en daarom zo vermakelijke filmvervolg op de New Kids-televisieserie.

In het Brabantse Maaskantje zorgen de langharige uitvreters Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie voor veel consternatie en overlast. De situatie verergert snel als de uitkeringen van de jongens worden stopgezet. Met steeds grover geschut komen ze in opstand tegen het gezag, tot ME'ers en Scudraketten worden ingezet om de boel weer tot bedaren te brengen. Dat er in anderhalf uur zo veel lege bierblikjes, omvergereden figuranten, fluimen, frikadellen, bamiblokken, Knoeperts, explosies en 'kut!'-exclamaties passen, wisten we vóór New Kids nog niet. En dan onderbreekt producer Reinout Oerlemans de hele handel ook nog eens halverwege, omdat het geld op is voor de rest van de scènes. Een film dus die je het beste in trainingsbroek kunt kijken.

In het Brabantse Maaskantje zorgen de langharige uitvreters Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie voor veel consternatie en overlast.Beeld Kevin Toma

La tendresse (Marion Hänsel, 2013)
TV5, 21.00-22.20 uur.

Daar zitten ze dan, vijftien jaar na hun scheiding, samen op de rand van het bed in een hotel waar nog maar één kamer beschikbaar was. Na jaren is het gescheiden stel Lise en Frans weer met elkaar opgescheept, als hun zoon na een ski-ongeluk in de Franse Alpen in het ziekenhuis is beland. Het ongemak wordt in La tendresse evenwel niet aangedikt of uitgesmeerd. Met fluweelzachte hand schetst de gelouterde Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel alledaags menselijk geklungel, zachtjes bijtend als een tekening van Peter van Straaten. Het blijft allemaal best charmant en de weigering om achter welke gebeurtenis dan ook een uitroepteken te plaatsen, geeft blijk van lef. Soms snak je wel naar iets dat zelfs maar een beetje doet denken aan een spanningsboog.

Kill Bill Vol. 2 (Quentin Tarantino, 2004)
Net5, 22.20-01.00 uur.

In de eerste Kill Bill stelt een wraakzuchtige dame een lijstje op met vijf namen en ruimt de eerste twee namen uit de weg. In deel 2, dat eigenlijk geen vervolg is maar het sluitstuk van één lange film is, klaart Beatrix Kiddo haar bloederige klus. Quentin Tarantino geeft Uma Thurman alle ruimte om te schitteren; haar vechtscènes, met name de 'catfight' met de onbetrouwbare Elle Driver (Daryl Hannah), zijn spectaculair; als zij in een open auto in de camera kijkt, is ze net zo mooi als film noir-heldin Lana Turner. Vertrouwde Tarantino-kost zijn de gevatte dialogen en de onderkoelde wisecracks. Kill Bill Vol. 2 is een staalkaart van Tarantino's passies en favoriete genres. Van blaxploitation en spaghettiwesterns tot samoerai- en kungfufilms, alles kan in Tarantino's wonderlijke wereld en hij komt er glansrijk mee weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden