Column

Neveneffecten van angstremmers en antidepressiva

Bij jongeren schijnt Paroxetine niet beter te werken dan een placebo en het verhoogt de kans op zelfmoord.

Arnon Grunberg
Een apothekersassistente vult de cassettes van een pillenvulautomaat. Op de voorgrond het antidepressivum Paroxetine. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Een apothekersassistente vult de cassettes van een pillenvulautomaat. Op de voorgrond het antidepressivum Paroxetine.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

'Ik ken geen enkele universiteit die zelfstandig onderzoek doet naar nieuwe medicijnen', aldus de Australische kinderpsychiater Jon Jureidini, zaterdag in de Volkskrant in een interview door Margreet Vermeulen.

Aanleiding voor het gesprek was antidepressivum en angstremmer Paroxetine van GlaxoSmithKline. Sinds 2001 was het medicijn goedgekeurd voor kinderen, maar het onderzoek naar het medicijn blijkt niet te kloppen en was bovendien uitgevoerd door de producent zelf.

Bij jongeren schijnt Paroxetine niet beter te werken dan een placebo en het verhoogt de kans op zelfmoord. Desondanks slikken een kleine vijfduizend jongeren in Nederland nog steeds Paroxetine. Volgens Jureidini zou psychotherapie beter werken.

In de Nederlandse psychiatrie was het een tijdlang usance om voornamelijk op medicijnen te gokken, wetend dat de neveneffecten ervan pas op lange termijn duidelijk worden.

De sociologische en politieke neveneffecten van het feit dat honderdduizenden Nederlanders angstremmers en antidepressiva slikken, moet nog in kaart worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden