'Neutrale' koningin Elizabeth is in werkelijkheid een Brexiteer

Het was een van de belangrijkste momenten uit de campagne voor het Britse EU-referendum: The Sun die meldde dat koningin Elizabeth voor een Brexit was. Buckingham Palace diende een klacht in tegen de krant wegens deze 'misleidende informatie', een klacht die gegrond werd verklaard. Nu, negen maanden later, beweert de chef-politiek van de BBC dat ze al eerder had vernomen dat de vorstin een uitgesproken tegenstander van de Europese Unie is.

Patrick van IJzendoorn
Britse vorstin Elizabeth begin november tijdens de opening van een onderzoekscentrum in Londen Beeld epa
Britse vorstin Elizabeth begin november tijdens de opening van een onderzoekscentrum in LondenBeeld epa

'Mijn mond viel open,' zo vertelde Laura Kuenssberg op Tweede Kerstdag tijdens een uitzending van het actualiteitenprogramma Today op de BBC-radio. Een betrouwbare bron had haar tussen neus en lippen laten weten dat de koningin zich tijdens een lunch had afgevraagd waarom het land de Europese Unie niet gewoon kan verlaten. 'Wat is het probleem?' waren naar verluidt haar woorden. Kuenssberg kon er weinig mee omdat ze geen bron wist te vinden die het verhaal kon bevestigen.

Enkele weken later meldde The Sun in grote letters dat de koningin voor een Brexit is. Aangenomen wordt dat minister van Justitie en leidende Brexiteer Michael Gove de bron is. Hij was aanwezig bij een lunch waarin de koningin tegenover Nick Clegg klaagde over de invloed die Brussel heeft op de Britse wetgeving. Ze maakte zich zorgen over de soevereiniteit van Westminster. De eurogezinde Clegg zei achteraf dat hij zich deze conversatie niet kon herinneren.

Boven de partijen

The Sun bleef bij de primeur, ondanks een standje van de perswaakhond. Voor Buckingham Palace zijn onthullingen als deze bijzonder schadelijk. De koningin hoort boven de partijen te staan, al had ze zich tijdens het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in bedekte termen uitgesproken vóór de Britse Unie. Niemand buiten het paleis weet precies wat ze denkt, behalve dat ze een conservatief met een kleine 'c' is. Onder Britse bejaarden was er een afgemeten meerderheid voor de Brexit.

Geheimzinnig

De koningin volgt de Brexit-ontwikkelingen met belangstelling. The Times wist te melden ze baalt van Theresa May's geheimzinnige houding. Tijdens een bezoek aan het Schotse buitenverblijf Balmoral had de premier geweigerd de gastvrouw deelgenoot te maken van haar Brexit-plannen. 'Brexit is Brexit', had May ook tegen haar gezegd.

Downing Street staat onder druk te onthullen welke Brexit op het menu staat. Mogelijk weet May het zelf nog niet precies. Advies krijgt ze ondertussen genoeg. Volgens de voormalige gouverneur Mervyn King van de Bank of Engeland is een harde Brexit het beste. Via de BBC-radio zei hij dat de Britten zowel de interne markt als de douane-unie moeten verlaten. 'Er zijn veel mogelijkheden en ik denk dat we de uitdaging met meer vertrouwen tegemoet moeten treden. Het verlaten van een tamelijk onsuccesvolle EU - zeker in economisch opzicht - biedt ons zowel kansen als flinke politieke moeilijkheden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden