Neus

Atijd jammer wanneer zo'n sympathieke collega als Willem Holleeder het loodje legt in het journalistieke wereldje. Dader is weekblad Nieuwe Revu, dat stopt met zijn wekelijkse columns, zo was dinsdag het nieuws. De ophefmakende entree van de Neus in het land der letteren had het noodlijdende blad een forse impuls in de verkoop moeten geven. Maar ditmaal bleek geen mens geboeid door de crimineel. Zelfs de tweeduizend euro per week aan honorariumkosten werden niet terugverdiend.


Begrijpelijk: de schrijfsels gingen nergens over, hooguit over een ontmoetinkje met een BN'er hier of een rekeningetje vereffenen met misdaadjournalisten John van den Heuvel en Gerlof Leistra daar. Alleen de slotzin was een stilistisch meesterstukje: 'Groetjes'.


Gevolg: een kille afrekening in het mediamilieu.


Het nieuws is van staatsbelang, want Holleeder leeft naar eigen zeggen van een basisuitkering. Zijn honorarium voor de wekelijkse (handgeschreven) column ging naar het OM, dat nog een appeltje van 18 miljoen met hem te schillen had.


Logisch dus dat de media zullen hebben gevochten om een interview met de onbetwiste koning der columnisten. Hoe het mogelijk is, blijft een raadsel, maar SBS Shownieuws won de titanenstrijd. Een goede aanleiding om zappenderwijs weer eens de donkerder stegen van de tv-wereld te bewandelen.


Dat was schrikken. Het steegje van SBS Shownieuws is al maanden geleden ingrijpend verbouwd, maar nog steeds lukt het maar niet er de weg te vinden. Alleen al de presentatie - wisselend verdeeld over twee uitzendingen per avond - vormt een muur waartegen je hopeloos stukloopt. De ene keer staat Jim Bakkum de liefdesbaby's te pamperen, soms Beau van Erven Dorens, of dan weer duidt Bridget Maasland de borstvergroting van Barbie. Namen die je inmiddels kent als geknede kijker. Maar vaker duiken volstrekt onbekenden op, 'deskundigen' in iets. Dinsdagavond vroeg presenteerden, zo bleek na onderzoek, de waakhonden Hidde van Warmerdam en Celine Huijsmans. De een is een gladgekamde zwarte labrador, de ander een onbeduidend vuilnisbakkie.


De labrador kondigde met bronzen stem een 'exclusief!' gesprek met Holleeder aan. Hij zei het tweemaal. 'Exclusief!'


De Neus zat in een café. Zijn commentaar op de belangwekkende perskwestie, in onvervalst Jordanees: 'Ja, ik stop omdat ik eruit gegooid ben door Erik, hè. Zo simpel is het.'


Zo simpel was het. Erik is de baas van Revu, die nog eens uitlegde waarom hij de crimineel nu vrijliet.


Het gesprek met Holleeder was strak verknipt tot korte quotes. Het duurde ongeveer twee minuten. Waarin de kijker hoorde dat hij op zijn columns 'alleen maar positieve reacties' had gehad. En: 'Ik moet wel afkicken. Dat zal wel met wat traantjes gaan, denk ik'. Geld had de arme ontvoerder ook al niet.


Ja, er was een supermarkt die Revu niet meer wilde verkopen sinds hij erin stond. Maar als hij daar kwam namen ze wel zijn geld aan, vertelde hij lachend.


Wat Shownieuws maar wilde zeggen, bleek aan het eind van het 'exclusieve' interview: 'De Neus is weer beschikbaar, en staat open voor elke aanbieding.'


Mailen is zinloos: de Neus heeft computer noch iPad. Je voelde het aan de sfeer in dit schimmige steegje: hier was een dealtje gemaakt. Een klusje als crime-deskundige op SBS 6 - waar wanhopige sterren zich nu al van een skischans storten voor zwarte kijkcijfers - zit er vast wel in. Met de Neus in stinkende zaakjes - crimineel goed.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden