Neusoperatie in Iran 'om er mooier uit zien' of 'een betere man te krijgen'

Niet de Verenigde Staten, en zelfs niet Libanon, maar het conservatieve Iran is de 'hoofdstad van de cosmetische neusoperaties', zo schrijft de Britse krant The Guardian. Elk jaar gaan  200.000 Iraniërs, voornamelijk vrouwen, naar de plastisch chirurg om hun neus kleiner te maken en het topje meer naar boven te laten wijzen.

Redactie
Iraanse jonge vrouwen op straat in Teheran Beeld AFP
Iraanse jonge vrouwen op straat in TeheranBeeld AFP

Jonge vrouwen zouden meer op de Hollywoodsterren willen lijken die ze in films of op satelliettelevisie zien. Maar het zou ook een reactie zijn op de verplichting om een hijab te dragen, zegt een vrouw tegen The Guardian. 'Het is menselijk om er mooi uit te willen zien; mooi haar, een mooi figuur, een mooie huid. Maar door de hijab kunnen wij dat niet. Dus we moeten onze instincten tevreden stellen door onze gezichten van hun beste kant te laten zien.'

Volgens anderen komt het simpelweg doordat het in deze tijd zo gemakkelijk is je uiterlijk te veranderen. 'Dankzij de huidige wetenschap en technologie is er veel meer mogelijk en mensen kunnen er mooier uitzien. Waarom zouden we het niet doen?', vertelt een andere vrouw.

De Rhinology Reserach Society van Iran heeft in samenwerking met de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er per hoofd van de bevolking zeven keer meer neusoperaties in Iran worden uitgevoerd dat in de VS.

Een neusoperatie kost 50 tot 100 miljoen riyaal, 1250 tot 2500 euro. Een gemiddeld maandinkomen in de steden is in Iran 317 euro.

'Betere echtgenoot'
Marjan, een 33-jarige vrouw met een eigen winkel, heeft twee cosmetische operaties gehad: een voor haar neus en een voor haar oogleden en wenkbrauwen. Ze is gescheiden en leeft alleen.

'Ik denk dat wat mijzelf en andere jonge meisjes motiveert ons uiterlijk te verbeteren, is dat we hopen op die manier een betere echtgenoot te krijgen die zelf weer in een betere positie verkeert, naast dat het je ook een beter sociaal leven oplevert omdat je zekerder bent van jezelf.'

Ook Atefeh heeft haar neus laten verkleinen toen ze 29 was, in de hoop dat ze zo gemakkelijker de man van haar dromen zou tegenkomen. 'Dat is nu vijf jaar geleden en helaas', vertelt ze de Britse krant, 'ik ben nog steeds op de markt.'

undefined

Een jonge Iraanse vrouw op straat in Teheran Beeld AFP
Een jonge Iraanse vrouw op straat in TeheranBeeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden