Neus kwijt

Da’s je goed recht luidt de titel van het nieuwe SBS6-programma van Undercover-presentator Alberto Stegeman. Het zit in inhoud en aanpak ergens tussen het voormalige, agressieve Breekijzer van Pieter Storms en het al te kneuterige De Rijdende Rechter in, en met 700 duizend kijkers op de lastige zondagavond scoorde het...

Wim de Jong

In drie kwartier tijd komen in Da’s je goed recht een aantal heel herkenbare schadegevallen van particulieren aan de orde, en de kans die zij met hun claims maken bij de verzekering en bij de rechter. Zondag ging het onder meer om een ruzie om een invalidenparkeerplaats, het doodbijten van een schoothond door een losgebroken bouvier, het wegvallen van de duurbetaalde service in een serviceflat, en overlast bij bewoners van een drugspand.

Stegeman neemt wat minder tijd om de juridische en bureaucratische voetangels en klemmen in kaart te brengen als bijvoorbeeld het geval is in Landroof van de VPRO, zijn programma is niet zo gedegen als Kassa, maar hij stelt er dynamiek en variëteit tegenover: in de uitzending van volgende week aandacht voor de zaak van een vrouw die een te strakke trui aantrok, waardoor haar cosmetisch chirurgische designerneus bij de punt afbrak. Jawel.

Het enige wat echt op Da’s je goed recht aan te merken valt, is meteen ook het kwalijkste; het programma wordt gesponsord en inhoudelijk geheel gevuld door het verzekeringsconcern DAS, en Stegeman treedt erin op als een werknemer van DAS. Ze zullen bij SBS6 wel weer pissen op zo’n bedenking, maar ik vind dat de tweede onderzoeksjournalist (naast Peter R. de Vries) van die zender zich door die dubbele pet totaal ongeloofwaardig maakt; wat jammer is als je net zo overtuigend hebt gescoord met het verhaal van die lekke beveiliging op Schiphol.

Sprankelende aflevering maandag van Holland Sport, dat vrijwel geheel was gewijd aan Marco van Basten. Zowel de hoofdgast als Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk zelf staken in topvorm. De bondscoach wuifde elke persoonlijke vraag voor de verandering eens een keer niet weg als onbelangrijk, hij kon in humor een heel eind mee met Wilfried de Jong, en hij liet zich bij wijze van uitzondering tevens weer eens een (voorzichtige) behandeling als fenomeen c.q. gabbertje welgevallen. Een paar van zulke uitzendingen per maand en je droomt er weer van bij de televisie te gaan als je groot bent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden