Neuroot vs sloddervos

In de toneelversie van The Odd Couple waren het drie vrijgezellen die samen een huis moesten delen, maar voor het filmscript bracht schrijver Neil Simon dit terug tot twee personages. De neurotisch nette Felix (Jack Lemmon) wordt door zijn vrouw het huis uitgeschopt en trekt in bij de extreem slordige Oscar (Walter Matthau), woonachtig in een appartement in New York. Dat levert een voortreffelijke, destijds zeer succesvolle komedie op. Dertig jaar later werd de film opgevolgd door The Odd Couple II. Daarin zijn Felix en Oscar geen steek veranderd. De tegenpolen hebben elkaar zeventien jaar niet gezien, maar het huwelijk tussen Oscars zoon en Felix' dochter brengt hen weer bij elkaar. Het samenspel van Lemmon en Matthau was op alle fronten geslaagd; acht keer waren ze samen te zien in een film. De gelijknamige tv-serie, met andere acteurs in de hoofdrollen, speelde tussen 1970 en 1975.


The Odd Couple (Gene Saks, 1968)


Nederland 2, 17.40-19.30 uur.


Beetlejuice

(Tim Burton, 1988) Best lastig, als je een huis betrekt waar geesten wonen. Maar omgekeerd is het ook niet leuk: het net overleden echtpaar Geena Davis en Alec Baldwin ziet met lede ogen toe hoe een New Yorkse familie bezit neemt van hun geliefde huis. Ze besluiten de hulp in te roepen van de demon Beetlejuice (Michael Keaton), gespecialiseerd in het uitdrijven van ongewenst sterfelijk gezelschap. Gezamenlijk proberen ze de New Yorkers schrik aan te jagen, maar het beoogde effect blijft uit: de bewoners willen de geesten zelfs aan hun vrienden en kennissen introduceren. Beetlejuice is de tweede speelfilm van Tim Burton, die later successen boekte met de eerste twee Batman-films en ook het fantastische Mars Attacks! en Sleepy Hollow regisseerde. Daarbij vergeleken is Beetlejuice wat rommelig en onevenwichtig, maar evengoed bizar, grappig, anarchistisch en origineel.


Arte, 20.15-21.45 uur.


The Way Back

(Peter Weir, 2010) Janusz krijgt bij zijn aankomst in de Siberische goelag twee keer goede raad. Een bewaker meldt dat ontsnappen kansloos is omdat 'niet de wapens, niet de hekken, niet de honden, maar de natuur' hem hier gevangen houdt. Maar luisteren is niet zijn sterkste kant. In The Way Back, gebaseerd op het omstreden boek The Long Walk van Slawomir Rawicz uit 1956, onderneemt Janusz met een aantal medegevangenen een spectaculaire ontsnapping. Uit het kamp, lopend door het besneeuwde Siberië, langs het Baikalmeer, via Mongolië, door de Gobiwoestijn, over de Himalaya. Door samenwerking overleven ze een ogenschijnlijk eindeloos durende ontspanning. Iets meer karakter had de gevangenen niet misstaan, maar enerverend is hun tocht wel.


RTL 7, 20.30-23.10 uur.


Ray

(Taylor Hackford, 2004) Het soort film waarvan de Oscarjury wel pap lust: een wat brave biografie van de blinde Amerikaanse zanger (pas op de aftiteling staat vermeld dat Ray Charles 12 kinderen had, 21 kleinkinderen en 5 achterkleininderen), die behalve groot succes ook nogal wat verslavingen kende in zijn leven. Als een volleerde Stanislavski kroop Jamie Foxx in de huid van Charles, die vlak voor de première overleed. Foxx, die tijdens de opnamen oogprotheses droeg die hem het zicht ontnamen, won met zijn vertolking de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol.


RTL 7, 23.10-2.02 uur.


Walter Matthau


tijdens een van zijn klassieke ruzies met


Jack Lemmon


in The Odd Couple.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden