Neuroloog Jansen: 'Je verdwijnt in het donker'

Neuroloog Ernst Jansen deinsde er niet voor terug receptbriefjes van collega's te stelen om aan zijn opiaten te komen. 'U vraagt zich af hoe zo'n goed mens de mist in kan gaan?', zei hij maandag tegen de rechter. Hij was een verslaafde. Hij vervalste testen en hij verduisterde grote sommen geld.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

ALMELO - Hij was, zei Jansen, ernstig de weg kwijt. Maar hij was er altijd voor zijn patiënten. In zijn zorg voor hen had de verslaving hem niet gehinderd. Zijn diagnoses als neuroloog had hij naar eer en geweten gesteld.

Het was de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen de Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur. De komende weken zullen hem 21 strafbaren feiten ten laste worden gelegd, gepleegd tussen 1997 en 2004. Gisteren ging het om de vervalsing in geschrifte en diefstal.

De neuroloog werkte in een maatschap in het Medisch Spectrum Twente in Hengelo. Toen hij eind 2003 werd ontslagen vanwege de medicijnverslaving, regende het nog wekenlang telefoontjes van apothekers uit de wijde omgeving die met vervalste bonnen op de proppen kwamen. Soms waren de recepten uitgeschreven op bonnen van collega's. Hij schreef ze uit voor vrienden, voormalige vriendinnen, zijn ex-echtgenote of zijn kinderen.

De neuroloog slikte in drie jaar tijd enorme hoeveelheden medicijnen. Drie dichtbeschreven pagina's met verstrekte medicijnen rolden op het beeldscherm in de rechtszaal voorbij. Dormicum, veel medicijnen eindigend op -pam, maar ook viagra, merkte de officier van justitie bijna terloops op. In het ziekenhuis had nooit iemand iets gemerkt, zei Jansen. Hij had 'de façade' van de verslaving goed weten op te houden. Na ontdekking is hij een enkele keren aangesproken, maar het duurde nog geruime tijd voor hij naar Schotland vertrok om af te kicken.

Rechter Marcel Bordenga beschreef hoe een van Jansens collega's een nieuw blok met receptpapier op zijn bureau had laten liggen. Het was weg toen hij terugkeerde naar zijn kamer. Hij waarschuwde de apotheker, die tien minuten laten terugbelde met de mededeling dat Jansen het papier had gebruikt. De neuroloog hield gisteren staande dat het om een velletje was gegaan en dat hij het bij een secretaresse had gestolen. 'Ik vond het destijds niet zo'n groot vergrijp', zei hij.

Dit gold ook voor het geneesmiddel Echelon. Hij kwam er op verboden wijze aan en verzamelde het op zijn kamer om aan zijn patiënten te kunnen geven. Het is een duur medicijn, waarvoor testen moeten worden overlegd, wil de verzekering betalen. Jansen vulde fictieve cijfers in om patiënten te kunnen voorzien die in een vroeg stadium van alzheimer verkeerden.

Volgens de verzekeraar heeft hij voor meer dan drie ton euro gefraudeerd. Inmiddels is een vroegtijdige medicatie bij patiënten met mogelijk alzheimer eerder regel dan uitzondering. Jansen beroept zich op die ontwikkeling. 'Er zijn nu betere middelen om alzheimer aan te tonen. Ik deed alles om de situatie te verbeteren. Ik wilde het ook wetenschappelijk aantonen.'

In 2000 werd de stichting Lewy Body Project opgericht, bedoeld voor onderzoek naar parkinson. Jansen hoorde bij de oprichters. Hij opende een aparte rekening, waarop veel geld binnenkwam van diverse fondsen. Het ging mis toen hij een creditkaart van de rekening kreeg en van het geld allerhande uitgaven voor privégebruik ging doen. In totaal plukte hij ruim 80 duizend euro van deze rekening, geld dat hij inmiddels heeft terugbetaald.

Een neuroloog die zo betrokken is bij zijn vakgebied, hoe kan die geld voor onderzoek naar dit vakgebied zo misbruiken? 'Ik heb er te weinig over nagedacht', zei Jansen. 'Ik heb normen overschreden. Ik zei al dat ik de weg kwijt was. Je gaat de mist in, je verdwijnt in het donker en dat is mij gebeurd. Zonder opzet en zonder dat er sprake was van financieel gewin.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden