Neuken leidt tot pijn maar met condooms heerlijk

Sommige delen van het menselijk lichaam zijn veel gewilder bij ezelsbruggetjes-bouwers dan andere. Vorige week stuitten we al op de populaire hersen- of kopzenuwen....

Veel kariger bedeeld zijn bijvoorbeeld de medio-frontale bovenbeenspieren met maar één ezelsbrug: Pietje Ligt Graag Bovenop Marietje, van de pectineus naar de adductor magnus. Toegegeven, dat is ook wel erg specialistisch anatomiewerk, maar dat zou je als leek ook denken van de voetwortelbeentjes.

Gezien de variatie in hulpmiddeltjes zijn die medisch gezien van doorslaggevende betekenis. Het volgende rijmpje kwam in veel variaties tot ons.

't Bootje voer, 't Maantje scheen

Driehoekig om het Erwtebeen,

Veelhoekig Groot, Veelhoekig Klein

De Kop moet bij het Haakje zijn.

Dit is een woordgrapje: zo staat het bootje voor het os naviculare, de maan voor het os lunatum en bijvoorbeeld het erwtebeen voor het os pisiforme. Dezelfde botjes worden de (para)medicus ook in het Engels herinnerd met Never Lower Tilly's (Trudy's) Pants, Mother Might Come Home. Met als Nederlandse tegenhanger: Neuken (Naaien) Leidt Tot Pijn Maar Met Condooms Heerlijk. Een merkwaardige constatering.

Sinds een aantal van deze bot jes van naam veranderde, is er een adequate Engelse vervanging - Scared (Some) Lovers Try Positions That They Can't Handle - maar in het Nederlands doen we het sindsdien met een ander type woordgrap. De beginletters van de botjes worden aaneengeregen: HaCaToTumPeTriLuSca ook bekend als PiTriLuSca HaCaTraTra of HaCaTiTum PiTriLuSca.

Gelukkig is geneeskunde meer dan anatomie. Bij de diagnose wordt eveneens gebruikgemaakt van ezelsbruggetjes. Voor jeuk waarvan de oorzaak niet direct in de huid is gelegen, is dat Huidlast: hodgkin, uraemie, icterus, diabetes, leukemie, anemie, seniliteit (volgens een ander: schimmel infectie) en tricinose.

Ook de EHBO'er heeft zo'n eigen 'ezelwoord': parkiet, als steuntje bij het afwerken van een reek observaties en handelingen: altijd beginnen met de pols en de ademhaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden