Volkskrant ochtend Zaterdag 28 september

Netwerk honderden bedrijven, waaronder KLM, Shell en Schiphol, maandenlang onbeveiligd | Ons magazine is 20: we blikken terug met Paul Verhoeven en vooruit met de 20-jarige Famke Louise

Luchtverkeersleiders aan het werk in de toren op Schiphol. Beeld Feike Westenbroek

Terwijl u sliep

Netwerk honderden bedrijven, waaronder KLM, Shell en Schiphol, maandenlang lek
Het interne netwerk van honderden bedrijven in Nederland, waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie en Luchtverkeersleiding Nederland, lag maandenlang wagenwijd open voor kwaadwillenden.

VS-gezant Oekraïne neemt ontslag, Huis van Afgevaardigden wil documenten van Pompeo
Kurt Volker, de Amerikaanse speciale afgezant voor Oekraïne, heeft ontslag genomen. Dat meldt CNN op basis van vertrouwelijke bronnen. Volker is een van de hoofdrolspelers in de controverse rond de Amerikaanse president Donald Trump en Oekraïne. 

Er is niet één oplossing voor de stikstofcrisis: het kabinet moet op zoek naar 118 oplossingen
Als het adviesrapport van de commissie-Remkes iets duidelijk maakt, dan is het wel dat er geen panklare oplossing is voor de stikstofcrisis. Zo moet voor elk van de 118 stikstofgevoelige natuurgebieden een oplossing worden gevonden.

VN slaan alarm: tienduizenden Nigerianen op de vlucht voor geweld
Zo’n veertigduizend Nigerianen zijn de afgelopen vier maanden vanuit het noordwesten naar buurland Niger gevlucht. De Verenigde Naties slaan alarm en spreken van een ‘nieuwe humanitaire ramp’.

Vandaag in het nieuws

De toren van het stadhuis van Bolsward dreigt in te storten, werd gisteren bekend. De staat van het gebouw is zo slecht, dat het bovenste deel vandaag al verwijderd moet worden. Het lichaam van de Zimbabwaanse ex-president Robert Mugabe wordt begraven in zijn geboortedorp in het Zvimba-district. En er zijn presidentsverkiezingen in Afghanistan. Lees hier zes vragen over de stembusgang in een land dat aanslag na aanslag moet verwerken. 

Aanraders van de redactie

De natuurbeschermer, boer en stikstofcrisis: ‘Op deze manier gaat het niet goed samen’
Drenthe is een lappendeken van Natura 2000-gebieden. Boeren rond het Dwingelderveld maken zich zorgen door Remkes’ stikstofadvies, natuurbeschermers zijn er nog niet gerust op.

Vader Jacob Mulder en zoon Rens bereiden een koe voor op het bekappen van de hoeven van de achterpoten. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De witwassende bankier wil gewoon klantvriendelijk zijn
‘Het is nu eenmaal zijn werk, het geld van de mensen voor ze bewaren en er heen en weer mee hupsen. Waar het geld vandaan komt, van wie het eerst was, of de lijken nog warm zijn: moet hij dat allemaal uitzoeken? De bankier zou niet weten hoe’, schrijft Sheila Sitalsing.

Aanslag na aanslag, maar de Afghanen gaan stemmen
Het door burgeroorlog verscheurde Afghanistan kiest zaterdag een nieuwe president. De Taliban dreigen met aanslagen. Volgens critici zullen de verkiezingen de chaos vergroten. Zes vragen over de stembusgang in een land dat aanslag na aanslag moet verwerken.

Bevrijd, maar ondergedoken: Kitty’s Duitse vader verstopte zich op zijn eigen zolder – zonder dat Kitty het wist
Voor de Duitse vader van de Limburgse Kitty Cramers-Schneider leverde de Tweede Wereldoorlog problemen van twee kanten op. Eerst zat hij als deserteur ondergedoken op zolder, na de bevrijding van Buchten verstopte hij zich op die plek uit angst voor acties van Nederlandse heethoofden. De kleine Kitty mocht al die tijd niks weten.

De vader van Kitty (2e meisje van links) terug van tijdelijke dienst, 1943 Beeld Alfons Schneider

Regisseur Paul Verhoeven heeft altijd plannen. Altijd. ‘Als ik hard aan het werk ben, denk ik niet aan de dood’
Bijna had regisseur Paul Verhoeven (81) niet op de cover van dit magazine gestaan. Gelukkig belde zijn vrouw Martine op Kerstavond nét op tijd de ambulance. Dus konden wij hem nu spreken in Hollywood. Rustig aan? Welnee. Verhoeven leeft, eet, drinkt en droomt van ­filmmaken. ‘Met pensioen gaan? En dan wat?’

Famke Louise over fans, feminisme en onlinecultuur: ‘Ik kan ook niet wachten tot er meer vrouwelijke artiesten komen’
Volkskrant Magazine is 20 jaar oud, evenals deze bekendere Nederlander: vlogger/model/zangeres Famke Louise.

Famke Louise Beeld Monique Bröring
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden