Nettolonen licht lager in 2010

De nettolonen van veel werknemers zullen met ingang van 1 januari licht dalen als het brutoloon gelijk blijft. De daling is te wijten aan een iets hogere zorgbijdrage en een daling van de algemene heffingskorting. In veel cao’s is voor komend jaar geen of een geringe loonsverhoging afgesproken.

Dit blijkt uit berekeningen van automatiseerder Logica, die de loonstrookjes van 1 miljoen werknemers verwerkt. Werknemers zullen vrijwel geen wijzigingen op hun loonspecificatie vinden. De opvallendste is de verhoging van de inkomensafhankelijke zorgbijdrage van 6,9 naar 7,05 procent. De eerste twee belastingschijven dalen met 0,05 procent. De derde (42 procent) en vierde (52 procent) blijven ongewijzigd.

Per sector zijn er kleine verschillen. In de zorg dalen vrijwel alle nettolonen. De grootste daling (0,5 procent) treft werkers die 1.500 euro bruto per maand verdienen. De daling is onder meer het gevolg van een hoger werknemersdeel voor de pensioenpremie.

Werknemers in de kleinmetaal (garages, installatiebedrijven) zien hun nettoloon dalen. Dat is te wijten aan een hogere pensioenpremie. Personeel in de grootmetaal ontvangt in januari een iets hoger salaris dankzij een cao-verhoging van 0,75 procent. Bovendien blijft daar de pensioenpremie gelijk.

Ambtenaren zullen niet worden verrast in januari. Hun nettoloon blijft grosso modo gelijk. Overheidswerkgevers en bonden onderhandelen nog over een nieuwe cao.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden