Netjeshout

Op zoek naar een origineel presentje voor iemand bij wie je op bezoek gaat? Het is misschien wel aardig eens met iets anders aan te komen dan het gebruikelijke bloemetje, een flesje wijn of een boek....

Peter van den Berg

'Sierra Nevada, haardhout voor extra lang haardplezier', roepen dezakken je toe in tuincentra, benzinestations, supermarkten endoe-het-zelf-zaken. Een zakje van ongeveer acht kilo (circa negen blokkenhout en wat aanmaakhoutjes) kost 4,99 euro. 'Sierra Nevada haardhout isschoon, makkelijk aan te steken en puur hardhout, eiken, beuken en essen.'

De voordelen van dit ovengedroogd hout laten zich raden. Altijd droog,dus geen problemen met aansteken, het brandt langdurig en je krijgt geenkamer vol rook. Het mooiste komt nog: geen splinters hout in schuur, autoof huis! En omdat het hout ovengedroogd is, zijn enge beestjes zoalstorretjes en spinnen, die soms in ander haardhout kunnen voorkomen,verdwenen. Want stel je voor zeg, jakkes, enge beestjes! Nee, dit is echtnetjeshout.

Belangrijke vraag: fikt het ook een beetje? Niche neemt ettelijke kerende proef op de som, maar ziet geen opmerkelijk verschil met 'ouderwets'brandhout. De kilste zomeravond wordt behaaglijk met en zonder netjeshout.

Het Sierra Nevada-haardhout bevat geen hars en dat is een frappantvoordeel. Daardoor ontstaat veel minder roet en aanslag in de schoorsteen.Nog belangrijker is dat het hout tijdens de verbranding minder rookveroorzaakt. En door het lage vochtgehalte is de rook die vrijkomt een stukmilieuvriendelijker.

Dat lijkt aardig te kloppen enkele dagen na de proefnemingen. Nichehoort plots gekoer in de huiskamer. Een stel duiven heeft zich netjes inde schoorsteen gevestigd.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden