'Netanyahu zal dezer dagen veel telefoneren met Sarkozy, Merkel en Obama'

Westerse leiders zijn 'leugenaar' Netanyahu zat. Maar ze zullen hem nu wel te hulp moeten schieten nu is gebleken dat Iran aan een atoomwapen bouwt. Dat betoogt Volkskrant-correspondent Rolf Bos.

De Franse president Sarkozy noemde de Israëlische premier Netanyahu tijdens de G20-top in Cannes 'een leugenaar'. Obama stond naast hem. Beeld epa

'Ik kan die Netanyahu niet uitstaan, hij is een leugenaar.' De woorden van de Franse president Sarkozy werden tijdens de G20-top in Cannes opgevangen door een persconferentiemicrofoontje dat al openstond. Zijn collega Obama naast hem: 'Jij mag ziek van hem zijn, ik heb nog veel meer met hem te maken dan jij.'

De Israëlische premier Netanyahu krijgt het de laatste tijd voor zijn kiezen. De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Gates noemde hem niet lang geleden 'een gevaar voor zijn eigen land'. Britse politici kwamen tot de kwalificatie 'bullshitter in een harnas'. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat 'ze geen woord gelooft van wat hij zegt'.

Arme Bibi. Nu Papandreou en Berlusconi (bijna) weg zijn, lijkt het erop dat hij alleen in het door Geert Wilders ('Er ís al een Palestina, en het heet Jordanië') gedomineerde Den Haag nog vrienden heeft - en daar gaat hij volgende week dus maar eens wat handen schudden.

Gisteren verscheen het Iran-rapport van atoomwaakhond IAEA en daarin staat zwart op wit wat ze in Jeruzalem al wisten: Iran bouwt in het geheim aan een atoomwapen.

De gedachte dat de holocaustontkenner Ahmadinejad over een kernwapen beschikt, baart veel Israëliërs zorgen: 'Een Iran met kernwapens vormt een bedreiging voor ons voortbestaan.'

Of dat echt zo is, weten we natuurlijk niet. Israël heeft ook kernwapens, dus mocht Iran besluiten een projectiel te laten ploffen boven Tel Aviv, dan ligt even later ook Teheran weer in het Stenen Tijdperk. Iranvorsers in conservatieve hoek menen te weten dat Ahmadinejad daar niet zo bang voor is. Het is allemaal voorbestemd, zo'n apocalyps heeft tot gevolg dat de mahdi, de islamitische messias, zal verschijnen.

Enfin. Binnen de burelen van Netanyahu gaat het de laatste week, als we de Israëlische media mogen geloven, alleen nog maar over de voorbereidingen van een mogelijke aanval op de nucleaire installaties van Iran. Is het een kwestie van spierballenvertoon voor de internationale gemeenschap om die te dwingen tot keiharde sancties? Of is het menens?

Israëls logboekje toont al eerdere aanvallen op nucleaire installaties in Irak (1981) en Syrië (2007). Die bleven toen zonder grote gevolgen, maar nu zal een aanval op Iran consequenties hebben voor de olieprijs en daarmee voor de toch al kwakkelende wereldeconomie, zo wordt voorspeld.

Bovendien zullen Hezbollah en Hamas na een luchtaanval van Israël als vergelding raketten laten regenen op Israël. Waarop Israël weer aanvallen zal uitvoeren op Zuid-Libanon en Gaza en zo verder. Het zijn weinig opbeurende gedachten.

Is Iran nog anderszins te stoppen? Alleen keiharde sancties die de Iraanse olie-industrie en de centrale bank van Iran treffen, zouden Teheran tot stopzetting van het nucleaire wapenprogramma kunnen dwingen, verwachten deskundigen.

Netanyahu zal dezer dagen dus veel telefoneren met Sarkozy, Merkel en Obama, om hen te vragen vaart achter nieuwe sanctievoorstellen te zetten. Je vraagt je af hoe die gesprekken verlopen, als je weet dat je gesprekspartner je een 'leugenaar' noemt of niet vertrouwt.

Zullen ze samen even lachen ('die Nicolas toch!') en overgaan tot de orde van de dag? Je mag het hopen - want anders komt een Israëlische solo-aanval op Teheran, met alle verwoestende gevolgen van dien, wel nabij.

Rolf Bos is Volkskrant-correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden.

 Arme Bibi. Het lijkt het erop dat hij alleen in het door Geert Wilders gedomineerde Den Haag nog vrienden heeft.  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden