Netanyahu wil alles doen om akkoord Iran te voorkomen

Met onverholen ergernis heeft Israël het nieuws gevolgd over een nakend internationaal atoomakkoord met Iran. Volgens tal van Israëlische bronnen werd premier Benjamin Netanyahu door de VS, de belangrijkste bondgenoot, niet geïnformeerd over het verloop van de onderhandelingen.

Benjamin Netanyahu. Beeld epa

Netanyahu voert al zijn hele politieke leven strijd tegen wat hij ziet als een existentieel gevaar voor zijn land: Iran als kernwapenstaat. Hij en minister van Defensie Moshe Yaalon hebben de afgelopen dagen alle registers opengetrokken. Ze fulmineerden tegen de 'parade van tegemoetkomingen' aan Iran tijdens de besprekingen in Wenen, terwijl in Teheran Amerikaanse en Israëlische vlaggen werden verbrand. Aan de 'moordzuchtige agressie' van Iran zal geen einde komen met een akkoord dat een 'historische vergissing' is.

De zorg van Israël geldt allereerst het opheffen van de sancties. Tientallen, zo niet honderden miljarden dollars zullen naar Iran vloeien. Een deel daarvan zal naar verwachting gebruikt worden om de fundamentalistische bewegingen aan de grenzen van Israël, Hezbollah (Libanon) en Hamas (Gaza), verder te bewapenen. Met beide heeft Israël het afgelopen decennium oorlogen gevoerd. Hamas en Hezbollah zullen zich sterker voelen dan voorheen, omdat 'de terroristen beschermd worden door een nucleaire paraplu', schreef Dore Gold, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Meer over Iran

'Ondanks de atoomdeal blijft Amerika de vijand in Iran.' Lees hier de reportage van Thomas Erdbrink over betogingen in Teheran. [+]

'Iran ziet Europa als een vrouw: plooibaar en volgzaam. Amerika is de man'. Lees hier de column van Paul Bril [+].

Wedloop

In de tweede plaats vreest Israël zijn monopolie als kernwapenstaat in het Midden-Oosten te verliezen. Minister Yaalon waarschuwde voor een nucleaire wapenwedloop in de regio. Saoedi-Arabië, Egypte en Turkije zullen 'dringend' over kernwapens willen beschikken.

Israëlische commentatoren verwachten dat Netanyahu alles op alles zal zetten om te voorkomen dat een akkoord wordt goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Hij rekent op de Republikeinse meerderheid die huiverig staat tegenover een deal met Iran. Dit jaar stak Netanyahu een tirade tegen Teheran af in het Congres, dat hij toesprak op uitnodiging van de Republikeinen. De regering-Obama, die niet gekend was in het initiatief, maakte geen geheim van haar irritatie over de toespraak.

De premier weet zich in eigen land gesteund door de oppositie. Zijn uitdager bij de verkiezingen in het voorjaar, Isaac Herzog, zei over Netanyahu: 'Op één punt zit er geen daglicht tussen ons: de veiligheid van Israël.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden