Nieuws EU-Israël

Netanyahu weigert EU-buitenlandchef Mogherini te ontvangen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert EU-buitenlandchef Federica Mogherini te ontvangen. Daarom heeft ze een streep gezet door een voorgenomen bezoek aan Jeruzalem, waar ze zondag een organisatie van Joodse Amerikanen zou toespreken.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Beeld AP

Een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris zei tegen lokale media dat Mogherini ‘zeer vijandig staat tegenover Israël’. Mogherini betreurt het dat ze niet welkom is, ‘omdat er veel belangrijke onderwerpen te bespreken zijn, inclusief Iran’, zo liet ze weten.

Kwestie-Iran

De EU en Israël verschillen van mening over tal van die onderwerpen. De belangrijkste is op dit moment de kwestie-Iran. EU-landen willen vasthouden aan de internationale overeenkomst met het land uit 2015, waarin nucleaire aspiraties worden afgeremd in ruil voor verlichting van sancties. 

De Amerikaanse president Donald Trump trok eerder dit jaar zijn handen af van het akkoord, tot vreugde van Netanyahu, die er zich er al eerder fel tegen had verzet. Toen Netanyahu onlangs beweerde dat Iran de wereld jarenlang had voorgelogen over zijn kernwapenprogramma, reageerde Mogherini sceptisch.

Ook de recente verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is een bron van spanningen tussen de EU en Israël. Geen enkel Europees land is van plan, in navolging van de VS, zijn ambassade van Tel Aviv te verplaatsen naar Jeruzalem. 

Europa ziet de Amerikaanse stap als een zoveelste obstakel voor het bereiken van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Die eisen het oostelijk deel van Jeruzalem op als hoofdstad van een toekomstige eigen staat. Verreweg de meeste Europese landen stuurden vorige maand geen vertegenwoordiger naar de openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade.

Gaza

Het Israëlische geweld tegen betogers in Gaza heeft de betrekkingen tussen de EU en de regering-Netanyahu de afgelopen maanden verder onder druk gezet. Vanuit de EU werd aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van het Israëlische leger. Israël verwierp dat idee onmiddellijk. Israël heeft het recht zich te verdedigen, luidde het argument.

Israël beschouwt Europa al jarenlang als bevooroordeeld. Keer op keer veroordeelde de EU de bouw van nederzettingen in bezet gebied. Met het aantreden van president Trump heeft Israël een trouwe bondgenoot in de VS - reden waarom de mening van de Europeanen er in de ogen van premier Netanyahu minder toe doet dan ooit.

Palestijnse demonstranten zoeken op vrijdag 8 juni dekking voor een traangasaanval in Gaza. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.