Nieuws

Netanyahu verzekert Biden: we doen alles om burgerdoden te voorkomen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zorgen uitgesproken over de grote aantallen burgerslachtoffers bij de voortdurende raketaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook. Netanyahu zei dat alles in het werk wordt gesteld om te voorkomen dat onschuldige burgers het slachtoffer worden.

Redactie
De overblijfselen van de Al-Jalaa-toren die zaterdag werd verwoest door een Israëlische raket. Beeld EPA
De overblijfselen van de Al-Jalaa-toren die zaterdag werd verwoest door een Israëlische raket.Beeld EPA

Volgens Netanyahu valt Israël uitsluitend doelen aan van de Palestijnse gewapende verzetsbeweging Hamas, die sinds een week vanuit de Gazastrook raketaanvallen lanceert op burgerdoelen in Israël. Netanyahu bedankte Biden vanwege de steun vanuit de VS voor het recht van Israël ‘om zich te verdedigen’.

Biden en Netanyahu spraken elkaar telefonisch nadat een Israëlische raket zaterdag een flatgebouw had verwoest waarin internationale media gevestigd waren, waaronder persbureau Associated Press en tv-zender Al Jazeera. Volgens Israël hield de veiligheidsdienst van Hamas kantoor in het gebouw. Het Israëlische leger had vooraf gewaarschuwd dat iedereen het gebouw moest verlaten. Over slachtoffers is niets bekend.

Behalve met Netanyahu telefoneerde Biden zaterdag ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, voor het eerst sinds zijn aantreden als president (met Netanyahu belde hij al meermalen). Over de inhoud van het gesprek is niets bekend gemaakt. Zaterdag arriveerde ook een gezant van Biden in Israël, die moet proberen te bemiddelen in het escalerende conflict. Biden kreeg afgelopen dagen van de linkervleugel van zijn eigen Democratische partij kritiek omdat hij wel steun uitsprak voor Israël maar zweeg over het lot van de Palestijnen.

Europese Unie

Bemiddelingspogingen onderneemt ook buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie, onder meer via de speciale EU-gezant voor het Midden-Oosten, de Nederlander Sven Koopmans. Komende dagen wil onder meer China daarnaast ook proberen via de VN-Veiligheidsraad de gemoederen tot bedaren te brengen.

In verschillende Europese steden gingen mensen zaterdag de straat op uit solidariteit met de Palestijnen en uit protest tegen het geweld. In Parijs demonstreerden duizenden ondanks een verbod, wat leidde tot gewelddadige botsingen met de politie. Zeker 44 mensen werden aangehouden. Ook in Berlijn en Athene ontaardden demonstraties in rellen. In Nederland gingen in Den Haag en Maastricht enkele honderden pro-Palestijnse betogers de straat op. In Den Haag werden zes mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

VN-chef ‘diep verontrust’ over aanval op mediagebouw

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties is ‘diep verontrust over de vernietiging door een Israëlische luchtaanval vandaag van een hoog gebouw in Gazastad waar de kantoren van verschillende internationale mediaorganisaties waren gevestigd’, aldus zijn woordvoerder, Stephane Dujarric, in een zaterdag afgegeven verklaring.

Guterres is ook ‘ontzet’ door het ‘toenemende aantal burgerslachtoffers, waaronder de dood van tien leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, als gevolg van een Israëlische luchtaanval gisteravond’, vervolgde Dujarric. ‘De secretaris-generaal herinnert alle partijen eraan dat elke willekeurige aanval op burger- en mediastructuren in strijd is met het internationaal recht en koste wat kost moet worden vermeden’, zei hij.

De Amerikaanse minister van Israël-Palestijnse Zaken Hady Amr voert zondag gesprekken met Israëlische leiders voordat hij Palestijnse functionarissen ontmoet om ‘duurzame kalmte’ te zoeken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld te bespreken.

Iran geeft steun aan Hamas

Iran heeft de Palestijnse beweging Hamas zijn steun toegezegd in het conflict met Israël rond de Gazastrook. In een telefoontje met Hamas-leider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia.

Haniyeh zou Iran hebben bedankt voor die steun en verklaarde volgens de nieuwszender al-Alam dat de strijd tegen Israël niet alleen die van Hamas is, maar die van de hele islamitische wereld.

Eerder had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog op de valreep een voor zaterdag gepland bezoek aan Oostenrijk geannuleerd nadat de regering in Wenen aan verschillende van haar gebouwen de Israëlische vlag had gehesen. Tijdens dat bezoek zou het vooral zijn gegaan over de in Wenen lopende onderhandelingen rond de verlenging van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd afgesloten.

Iran beschouwt Israël als zijn aartsvijand en steunt anti-Israëlische verzetsgroepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, en de Hezbollah-militie in Zuid-Libanon. Teheran had eerder deze week al ‘de brutale en wrede misdaden van Israël tegen de Palestijnen’ krachtig veroordeeld, maar verder houdt het land zich in het huidige conflict op de achtergrond. Waarnemers denken dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat Iran de nucleaire onderhandelingen niet op het spel wil zetten. Teheran zou graag zien dat de Amerikaanse sancties, die de Iraanse economie de afgelopen twee jaar in een grote crisis hebben gestort, worden opgeheven.

Bij de raketbeschietingen over en weer tussen het Israëlische leger en Hamas zijn sinds begin deze week circa 148 Palestijnen omgekomen, onder wie 41 kinderen. In Israël kwamen tien mensen om, van wie twee kinderen. De vijandelijkheden begonnen nadat de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem tot hevige rellen had geleid bij de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden