Netanyahu: Turkije negeerde waarschuwing

Turkije heeft ‘tot op het hoogste niveau’ waarschuwingen en oproepen van Israël over een confrontatie met het hulpkonvooi met goederen naar de Palestijnse Gazastrook genegeerd.

Van onze buitenlandredactie

Dit heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag getuigd tegenover de commissie die onderzoek doet naar de Israëlische aanval die aan negen Turkse activisten het leven kostte.

Netanyahu verklaarde dat zijn regering vijf dagen voor de aanval Turkije en Egypte nadrukkelijk heeft laten weten op te treden tegen het hulpkonvooi. De Israëlische en Turkse ministers van Defensie Ehud Barak en Ahmet Davutoglu stonden hierover in direct contact met elkaar. ‘Maar naar gelang we de datum naderden werd steeds duidelijker dat onze diplomatieke inspanningen het (konvooi) niet zouden stoppen’, aldus Netanyahu.

De premier, die onder ede stond, suggereerde dat Ankara het bewust op een confrontatie heeft laten aankomen. ‘Ogenschijnlijk zag de regering van Turkije de potentiële frictie tussen Turkse activisten en Israël niet als iets wat tegen zijn belang ingaat.’ Enkele dagen voor de aanval op 31 mei zocht Turkije openlijk toenadering tot Israëls aartsvijand Iran.

Over de Israëlische commando’s zei Netanyahu tegen de commissie dat ze ‘uitzonderlijke moed’ hebben getoond in de wijze waarop ze ‘hun missie uitvoerden en zichzelf verdedigden tegen levensgevaar’. De Israëlische commando’s die het hulpkonvooi enterden, werden op het Turkse schip Mavi Marmara met geweld ontvangen. Hierop openden ze het vuur en schoten de negen Turkse activisten dood.

De Israëlische onderzoekscommissie mag zich niet bezighouden met het besluitvormingsproces dat op 31 mei leidde tot de Israëlische aanval. De commissie houdt zich vooral bezig met de vraag of de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook indruist tegen internationale wetten. Volgens Netanyahu zal duidelijk worden dat Israël correct heeft gehandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden