Netanyahu treedt af om Gazastrook

De Israëlische minister Benjamin Netanyahu is zondag tijdens het kabinetsberaad afgetreden uit protest tegen de aanstaande ontmanteling van 25 joodse nederzettingen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Netanyahu overhandigde premier Ariel Sharon zijn ontslagbrief tijdens het kabinetsberaad. ‘Ik ben niet bereid de stap te steunen die de werkelijkheid negeert, en de Gazastrook verandert in een uitvalsbasis voor islamitisch terrorisme dat de staat bedreigt’, schreef Netanyahu in deze brief.

Het ontslag van Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu (55), die als minister van Financiën vergaande vrije-markthervormingen heeft ingevoerd, werd al eerder voorspeld. De stemmingen over de terugtrekking maakte hij tot de arena van zijn machtsstrijd met Ariel Sharon (77). Keer op keer verwierp Netanyahu de terugtrekking, maar op de cruciale momenten schaarde hij zich steeds achter de plannen van Sharon.

De eerste van vier pro-formastemmingen over de fasen van de terugtrekking heeft hij aangegrepen om toch op te stappen. In dit stadium is het onwaarschijnlijk dat het aftreden van Netanyahu de ontmanteling van de nederzettingen kan tegenhouden: de terugtrekking begint volgende week. Het ontslag komt daarom toch nog als een verrassing.

‘Nu is het moment van de waarheid’, zei Netanyahu. ‘Dan moet een leider zich afvragen waar hij voor staat.’ Zijn aftreden wordt uitgelegd als het begin van zijn campagne om het leiderschap van de Likud-partij te heroveren – hij was al premier van 1996 tot 1999.

Zijn rivaal Sharon heeft met zijn controversiële Gaza-plan een groot deel van de Likud-aanhang van zich vervreemd. Netanyahu speculeert er op dat de terugtrekking uitdraait op een mislukking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden