Netanyahu roept overwinning uit, Hamas ook

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag de overwinning op Hamas uitgeroepen. Hij zei dat Hamas niks heeft gekregen voor het staakt-het-vuren van dinsdag waarmee een einde kwam aan de strijd in Gaza.

Israëlische soldaten nemen hun vlaggen mee bij het verlaten van de grenspost bij de Gazastrook. Foto reuters

'Hamas is hard geraakt' in de afgelopen zeven weken en Israël heeft niet toegegeven aan de eisen van de militante beweging, aldus Netanyahu. Hamas riep overigens ook de overwinning uit op Israël.

In werkelijkheid hebben beide partijen zowel gelijk als ongelijk. Hamas eiste de opheffing van de blokkade van Gaza en kreeg een gedeeltelijke openstelling van het gebied. Israël eiste de ontwapening van Hamas en hoewel dit niet is gebeurd, neemt de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas de controles bij grensposten in Gaza over. De hoop is dat hiermee de smokkel van wapens wordt teruggedrongen.

Het geweld kostte de afgelopen zeven weken aan ruim tweeduizend Palestijnen, veelal burgers, het leven. Duizenden gebouwen in Gaza werden in de as gelegd. In Israël kwamen bijna zeventig mensen om, op enkelen na allen militairen.

Meer over