Netanyahu roept Amerikaanse ambassadeur op het matje om stemming Veiligheidsraad

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Amerikaanse ambassadeur opgeroepen voor overleg. Reden is dat de VS zich in de Veiligheidsraad van de VN onthielden van een stemming voor een resolutie over het bouwen van nederzettingen in bezet gebied door Israël. Het is niet bekend wanneer de ambassadeur zich moet melden.

Redactie
Een Israëlische vrouw bidt terwijl ze zich opmaakt voor vertrek uit de illegale buitenpost Amona. Beeld Reuters
Een Israëlische vrouw bidt terwijl ze zich opmaakt voor vertrek uit de illegale buitenpost Amona.Beeld Reuters

Doordat de VS geen veto uitspraken, zoals gebruikelijk bij dit onderwerp, werd de resolutie aangenomen. Veertien van de vijftien leden van de raad stemden voor de resolutie. Daarin wordt Israël gevraagd met het bouwen te stoppen.

Ambassadeurs van tien andere landen moesten zich zondag op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken melden om daar een reprimande in ontvangst te nemen.

De resolutie bevat geen nieuwe benadering van het Israëlisch-Palestijns conflict. Zo'n beetje de hele wereld - op Israël na - vond altijd al dat de joodse nederzettingen in bezet gebied volgens het internationaal recht 'geen wettelijke geldigheid' hebben, dat de bouw van nieuwe nederzettingen 'een belangrijk obstakel vormt voor het bereiken van een tweestatenoplossing' en dat de grenzen van 1967 uitgangspunt moeten zijn voor een vredesregeling.

Gevolgen

Wat de gevolgen zullen zijn van de resolutie is moeilijk in te schatten. De Israëli's zijn boos, vooral over het 'schandelijke' verraad van Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Ze wekken de indruk dat ze voortaan alleen maar hun hakken dieper in het zand van het Heilige Land zullen zetten.

Amerikaans veto

Na 1980 trokken de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad een beschermingsmuur op rond Israël. Serieuze kritiek op Israël werd steevast getroffen door een Amerikaans veto. Dat betekent echter niet dat de VS principieel van mening waren veranderd over de status van de bezette gebieden en over het Israëlische nederzettingenbeleid. Amerika onthield zich van stemming.

Niet voor niets stelde Samantha Power, de Amerikaanse VN-ambassadeur, vrijdag in de Veiligheidsraad dat de resolutie 'consistent is met het Amerikaanse beleid onder Republikeinse en Democratische regeringen gedurende de geschiedenis van de staat Israël'. Ze citeerde president Ronald Reagan, die in 1982 zei dat de VS 'niet het gebruik van nieuw land voor nederzettingen zullen steunen' en dat 'de bouw van nederzettingen op geen enkele manier nodig is voor de veiligheid van Israël'.

Sindsdien hebben Amerikaans regeringen voortdurend geprobeerd Israël te matigen bij het bouwen van nederzettingen. Elk nieuw huizenblok leek immers een oplossing van het Palestijnse vraagstuk - de vorming van een eigen staat - verder te bemoeilijken.

Een slag om 'Gods land'

'Er komt oorlog om Amona', staat in grote letters op een loods bij de gelijknamige Joodse nederzetting in Palestijns gebied. Bewoners en vele tientallen sympathisanten die er neergestreken zijn, maken zich op voor een veldslag met de politie en het leger. Die moeten, krachtens een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof, deze maand de nederzetting ontruimen.

IJzig koel

Nooit vonden de Amerikanen daarbij zo weinig gehoor als onder Barack Obama. In de acht jaar van zijn presidentschap zijn de betrekkingen tussen Israël en de VS ijzig koel geworden. De Amerikanen zagen met lede ogen hoe de Israëli's hun schouders ophaalden over toenadering tot de Palestijnen en alsmaar joodse kolonisten bleven vestigen op de Westoever.

Bij de hooghartige premier Benjamin Netanyahu kreeg de allengs dieper gefrustreerde Obama niets voor elkaar. Het door stemonthouding mogelijk maken van een Israël-kritische uitspraak in de Veiligheidsraad was van deze treurmars het toch nog verrassende slotakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden