Netanyahu raakt greep op coalitie Israël kwijt

Het ontslag van de Israëlische minister van Financiën Meridor, dat woensdag door premier Netanyahu werd afgedwongen, heeft de verhoudingen binnen de rechtse coalitie op scherp gezet....

AFP, Reuter, AP

JERUZALEM

De motie is ingediend door de Arbeidspartij en Meretz. De twee grote Knesset-fracties, de regerende Likud en de Arbeidspartij, verzochten gisteren al hun Knesset-leden buitenlandse reizen af te breken of uit te stellen. Een overwinning van de oppositie zou tot vervroegde verkiezingen kunnen leiden. Oppositieleider Ehud Barak noemde het 'meer dan wishful thinking' dat de regering ten val wordt gebracht.

Minister Sharansky typeerde de val van het kabinet gisteren als 'ten minste theoretisch mogelijk'. Eerder had hij gewaarschuwd dat zijn partij 'feitelijk reeds met een been buiten de coalitie staat'. 'Alle opties staan open.' Ook het Knesset-lid Yehuda Harel van coalitiegenoot 'De Derde Weg' (vier zetels) zei gisteren het 'steeds moeilijker' te vinden in de regering te blijven zitten. De rechtse coalitie kan in de Knesset vooralsnog op 66 van de 120 zetels rekenen.

De kleine coalitiepartijen eisen dat Netanyahu naar consensus zoekt alvorens beleidsmaatregelen te nemen. Zij lijken het ontslag van minister Meridor aan te grijpen als stok om de hond mee te slaan. De minister van Financiën, die lang als Netanyahu's rivaal voor het Likud-partijleiderschap gold, voelde zich woensdag gedwongen af te treden omdat het kabinet tegen zijn aanbevelingen in de wisselkoersverhouding van de Israëlische shekel verder liberaliseerde.

Volgens Meridor heeft Netanyahu opzettelijk een voor hem onaanvaardbaar monetair hervormingspakket goedgekeurd, met het doel hem het kabinet uit te werken. Netanyahu heeft de beschuldigingen ontkend, maar minister van Defensie Mordechai bevestigde dat het kabinetsbesluit over de wisselkoersen ook voor hem onverwacht was gekomen. Oud-premier Shamir liet weten 'geen enkel krediet' meer aan zijn partijgenoot en opvolger Netanyahu te willen geven.

Likud-minister van Toerisme Katsav beaamde donderdag dat de regering er niet stabieler op is geworden. 'Door verklaringen, zoals van Sharansky, neemt de bezorgdheid toe dat de coalitie wankelt en door een vertrouwensstemming ten val kan komen', zo zei hij.

De woordvoerder van Netanyahu, David Bar-Ilan, noemde de motie van wantrouwen 'absoluut kansloos'. De rechtse regering heeft sinds haar aantreden in juni vorig jaar al meer crises overleefd, zoals laatstelijk het schandaal over de kortstondige benoeming van de advocaat Bar-On tot procureur-generaal.

Sharansky heeft al eerder gedreigd de regering ten val te brengen. De minister van Handel en Industrie zou deze keer echter voet bij stuk kunnen houden; de Russisch-joodse leider en voormalige Sovjet-dissident is woedend op de premier omdat deze hem niet heeft geconsulteerd over de benoeming van de nieuwe Israëlische ambassadeur in Moskou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden