Update

Netanyahu op bezoek: Nederland een van de weinige 'vrienden' van Israël

Voor het eerst in vijftien jaar brengt Benjamin Netanyahu een bezoek aan Nederland, een van de weinige landen in Europa die Israël nog onomwonden steunen. De Israëlische premier heeft twee dagen uitgetrokken om ervoor te zorgen dat dat zo blijft.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt een toespraak in de Portugese synagoge van Amsterdam. Beeld anp

Gisteren begon Netanyahu aan zijn bezoek. Eén toezegging heeft hij alvast binnengesleept: er gaat dit jaar een Nederlandse economische missie naar Israël die in het teken zal staan van de samenwerking tussen de twee landen, die op veel terreinen versterkt is. Voor Israël is Nederland een van de vijf belangrijkste handelspartners.

'Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël', staat zelfs in het regeerakkoord. En daarmee is Nederland het enige land dat Israël in een regeerakkoord noemt. Bij andere Europese landen valt de laatste tijd juist afkalvende steun te bespeuren. Zij vinden dat Israël de vorming van een Palestijnse staat dwarsboomt door op Palestijns grondgebied te bouwen. Volgende week bespreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken deze kwestie.

Bondgenoten verloren
De afgelopen jaren heeft Israël een aantal belangrijke bondgenoten verloren. De relatie met Turkije is ernstig bekoeld nadat Israël twee jaar geleden een Turks schip enterde waarop zich pro-Palestijnse demonstranten bevonden. En die relatie was een jaar eerder al broos geworden, omdat Turkije kritiek had op het harde optreden van Israël in de Gazastrook. Ook de steun van Tunesië, Egypte en Libië is het afgelopen jaar afgekalfd, als gevolg van de Arabische Lente.

Enkele maanden geleden kregen de Palestijnen de steun van 130 landen bij hun aanvraag voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties. Maar Nederland stemde tegen. En een gezamenlijk EU-standpunt over Israël werd door Nederland geblokkeerd, omdat het te kritisch over Israël zou zijn.

Bondgenootschap
De tendens lijkt duidelijk: in deze tijden van steeds kleiner wordende steun voor Israël is het bondgenootschap van Nederland meer dan ooit welkom voor Netanyahu. Zijn tweedaagse bezoek is voor hem dan ook belangrijk.

Dat betekent niet dat het bezoek van de Israëlische premier onomstreden is. Bij de Portugese synagoge in Amsterdam, waar Netanyahu gisteravond een toespraak hield, waren enkele demonstranten aanwezig. En het Palestina Komitee wil vanochtend op het Plein in Den Haag protesteren.

Netanyahu is overigens ook in Nederland om een eerbetoon te brengen aan de 100-jarige Johan van Hulst, die in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen redde. NRCV's Altijd Wat zocht hem op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.