Netanyahu: Kritische houding EU jegens Israël is 'krankzinnig'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt de kritische houding van de EU jegens zijn land 'krankzinnig'. Hij zei dat woensdag in Boedapest, waar hij leiders van Midden- en Oost-Europese lidstaten ontmoette.

Benjamin Netanyahu tijdens zijn speech op 19 juli 2017 in Boedapest, Hongarije: 'Stop met het aanvallen van Israël. Steun het land.' Beeld null
Benjamin Netanyahu tijdens zijn speech op 19 juli 2017 in Boedapest, Hongarije: 'Stop met het aanvallen van Israël. Steun het land.'

Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië, ook veel bekritiseerd vanuit Brussel, steunden van harte zijn pleidooi voor betere betrekkingen tussen Israël en de EU.

Netanyahu sprak op een besloten bijeenkomst in de Hongaarse hoofdstad, maar per abuis stond zijn microfoon open. Journalisten in een aangrenzende ruimte tekenden de tirade tegen de EU op. 'Stop met het aanvallen van Israël. Steun het land. Europa koppelt zichzelf los van 's werelds grootste centrum van innovatie. Europa ondermijnt de eigen veiligheid door Israël te ondermijnen.'

Hij keerde zich tegen 'de politieke eisen' die de EU aan zijn land stelt, met name op het gebied van mensenrechten en hervatting van het vredesproces. India, Rusland en Afrikaanse landen verbinden geen voorwaarden aan nauwe samenwerking met Israël, zei de premier.

Netanyahu kreeg prompt bijval van zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orbán: 'De EU stelt zelfs voorwaarden aan lidstaten'. Orbán was gastheer op een top van de zogeheten Visegrad-Vier (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië). De landen worden bekritiseerd omdat ze het niet zo nauw nemen met persvrijheid, onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, en de verplichting om vluchtelingen op te nemen.

Bezoek aan Hongarije omstreden

Dat Netanyahu in dit gezelschap de juiste toon zou aanslaan, was niet vanzelfsprekend. Polen, Tsjechië en Hongarije hebben Palestina erkend als onafhankelijke staat - zij het voordat ze toetraden tot de EU. Toen lidstaat Zweden in 2014 tot erkenning besloot, reageerde Israël ontstemd.

Het meerdaagse bezoek van Netanyahu aan Hongarije was op voorhand omstreden. De Hongaarse regering had een peperdure campagne gevoerd tegen de Joods-Amerikaanse miljardair George Soros, die van Hongaarse afkomst is. De Joodse gemeenschap in Hongarije ontwaarde daarin antisemitische trekjes, net als sommige Israëlische politici.

Orbán verzekerde Netanyahu dat zijn land antisemitisme niet duldt. Hij trok ook het boetekleed aan wegens de collaboratie van Hongarije met nazi-Duitsland. Dat was een 'zonde', zei Orbán. 'We besloten met de nazi's samen te werken in plaats van de Joodse gemeenschap te beschermen.'

Netanyahu haalde woensdag niet alleen uit naar de EU, maar ook naar de vorige Amerikaanse regering. Hij signaleerde 'een groot probleem' met president Barack Obama. 'Nu gaat het beter. Er is een krachtiger Amerikaanse houding tegenover Iran. De VS zijn meer betrokken bij de regio en voeren meer bombardementen uit' (in Syrië, red.).

En passant erkende Netanyahu dat Israël nauwer betrokken is bij de strijd in Syrië dan het officieel wil toegeven. Israël heeft volgens hem 'tientallen' bombardementen uitgevoerd, om te voorkomen dat geavanceerde wapens uit Iran in handen komen van Hezbollah, de extremistische beweging die Israël als aartsvijand beschouwt. Israëlische media maken vaak melding van aanvallen, maar zelden of nooit worden die door de regering bevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden