nieuws

Netanyahu koerst af op deal in corruptieproces dat tegen hem loopt

De voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu onderhandelt met justitie over een deal in het corruptieproces tegen hem. Zijn familie zou bezwaren hebben, maar Netanyahu wil dat er een einde komt aan de rechtszaak tegen hem.

redactie
Netanyahu heeft steeds ontkend dat hij zich met corrupte praktijken heeft ingelaten. Hij deed alle beschuldigingen af als onderdeel van een ‘heksenjacht’.  Beeld REUTERS
Netanyahu heeft steeds ontkend dat hij zich met corrupte praktijken heeft ingelaten. Hij deed alle beschuldigingen af als onderdeel van een ‘heksenjacht’.Beeld REUTERS

Netanyahu, die vorig jaar aftrad na twaalf jaar premierschap, zou volgens de Israëlische media heel dicht bij een akkoord zijn met procureur-generaal Avichai Mandelblit. De voormalige premier wordt ervan beschuldigd dat hij de telecomgigant Bezeq een voordelige behandeling zou hebben beloofd, in ruil voor positieve berichtgeving over hem op de nieuwssite Walla.

Daarnaast lopen er nog twee aanklachten wegens fraude tegen hem, onder meer voor het aannemen van geschenken van bevriende rijken, ter waarde van honderdduizenden euro’s.

De deal zou erop neerkomen dat Netanyahu zich op twee punten schuldig verklaart aan vertrouwensbreuk. Dat zou hem een voorwaardelijke gevangenisstraf opleveren, plus een taakstraf, in plaats van enkele maanden cel.

Immoreel gedrag

Struikelblok blijft volgens de Israëlische kranten dat Mandelblit eist dat Netanyahu ook toegeeft dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan immoreel gedrag. Daar twijfelt Netanyahu naar verluidt over, omdat hij zich dan zeven jaar buiten de politiek moet houden. Daarmee zou er gezien zijn leeftijd van 72 jaar, voorgoed een einde komen aan zijn lange politieke carrière, die hem de bijnaam ‘koning Bibi’ opleverde.

Netanyahu heeft steeds ontkend dat hij zich met corrupte praktijken heeft ingelaten. Hij deed alle beschuldigingen af als onderdeel van een ‘heksenjacht’. Maar uiteindelijk moest hij vorig jaar toch aftreden na vier verkiezingen waarin het hem niet lukte voldoende vertrouwen van de kiezers te krijgen.

De drijvende kracht achter de onderhandelingen is de voormalige Israëlische opperrechter Aharon Barak, een bondgenoot van de ex-premier, die als bemiddelaar optrad tussen Netanyahu’s advocaten en het kantoor van Mandelblit. Hij hoopt dat er eindelijk een punt kan worden gezet achter de rechtszaak die Israël tot op het bot verdeelt.

Vrouw en zoons zijn tegen deal

Netanyahu overlegde zondagavond met zijn familie en advocaten over de voorwaarden voor een deal met Mandelblit. Volgens Israëlische media zouden zijn vrouw Sara en zijn zoons fel tegen zijn, omdat Netanyahu volgens hen niets heeft misdaan. Toch zou Netanyahu zelf op advies van zijn advocaten hebben besloten de onderhandelingen voort te zetten.

Vanuit linkse hoek klinkt er in Israël overigens protest tegen de mogelijke deal met Netanyahu. Volgens critici geeft Mandelblit met zijn aanbod een verkeerd signaal aan corrupte politici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden