Netanyahu herdenkt gesneuvelde broer en Israëlische held in Oeganda

De Israëlische premier Netanyahu heeft maandag bij het begin van zijn bezoek aan Afrika zijn broer Yonatan herdacht. Op het Oegandese vliegveld Entebbe woonde hij een plechtigheid bij ter nagedachtenis van 'Yoni', de leider in 1976 van een van de spectaculairste Israëlische commandoacties ooit.

Redactie
Netanyahu bij aankomst op Entebbe. Beeld AP
Netanyahu bij aankomst op Entebbe.Beeld AP

De commando's voerden precies veertig jaar geleden een verrassingsaanval uit op een door Palestijnen gekaapt toestel van Air France op Entebbe.

Legerkolonel Yonatan Netanyahu kwam toen als enige om het leven bij Operatie Thunderbolt. De honderd commando's werden 's nachts met transporttoestellen naar Entebbe gevlogen, een afstand van zo'n vierduizend kilometer. Aan boord van het gekaapte vliegtuig waren tientallen Israëlische passagiers. De meeste gijzelaars konden ongedeerd worden bevrijd. Van de operatie werd door Hollywood een film gemaakt, Raid on Entebbe, met in de hoofdrol Charles Bronson.

'Het raakt me diep op de plaats te staan waar mijn broer sneuvelde', zei Netanyahu tijdens de herdenking. 'Dit is voor mij een ontroerende dag'. Hij werd bij de herdenking vergezeld door soldaten en piloten die destijds deel uitmaakten van het reddingsteam en door de Oegandese president Yoweri Museveni.

De premier gaf al eerder toe dat Entebbe altijd in zijn gedachten is en hem nooit loslaat. Netanyahu: 'De dood van mijn broer heeft mijn leven veranderd en het op de huidige koers gezet. Precies veertig jaar geleden landden ze in het holst van de nacht in het land van een brute dictator. Een historische missie. Vandaag zetten we op klaarlichte dag voet aan de grond in een bevriend land, geleid door een bestrijder van terrorisme. Het internationale terrorisme leed toen een pijnlijke nederlaag.'

Succes

De commandoactie is in de Israëlische geschiedenis een gebeurtenis van grote betekenis. Het wordt gezien als een van de belangrijkste militaire successen. De commando's grepen in een week nadat Palestijnse leden van de guerrillagroep PFLP het toestel, dat was opgestegen in Tel Aviv, kaapten na een tussenlanding.

Ze dwongen de piloten het vliegtuig met 248 passagiers, dat onderweg was naar Parijs, naar Oeganda te vliegen. De toenmalige Oegandese dictator Idi Amin verwelkomde de kapers en steunde hen zelfs. In Oeganda werden 148 niet-Israëlische passagiers vrijgelaten. Zo'n 90 passagiers, voornamelijk Israëliërs, werden gevangen gehouden, evanals de 12-koppige bemanning.

De commandoactie duurde anderhalf uur. Bij de aanval kwamen drie gegijzelden, alle kapers en 45 Oegandese soldaten om het leven. Ook vernietigden de Israëliers een deel van de Oegandese luchtmacht. Bij de operatie, die een week lang werd voorbereid, raakten vijf commando's gewond.

Netanyahu, die ook nog naar Kenia, Rwanda en Ethiopië gaat, wordt op zijn reis vergezeld door een delegatie van tachtig zakenlieden. Na een onderhoud met de Oegandese president Yoweri Museveni staat voor hem in Kampala onder meer nog een conferentie op het programma waar ook leiders uit Zuid-Soedan, Zambia, Ethiopië, Kenia en Rwanda aanschuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden