Netanyahu biedt excuses aan voor 'racisme'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich verontschuldigd voor zijn uitlatingen over Arabische medeburgers. Hij hoopt met de excuses de woede van de Arabische minderheid en van de Verenigde Staten te sussen.

redactie
De Israëlische premier Netanyahu. Beeld afp
De Israëlische premier Netanyahu.Beeld afp

Netanyahu ontving vandaag vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap in zijn ambtswoning in Jeruzalem. 'Ik weet dat mijn opmerkingen van vorige week sommige Israëlische burgers en leden van de Israëlisch-Arabische gemeenschap hebben gekrenkt', zei de premier. 'Dat is nooit mijn bedoeling geweest. Ik bied daarvoor mijn excuses aan.'

Netanyahu won vorige week de verkiezingen en is vrijwel zeker van een nieuwe termijn als premier. Sinds hij in het heetst van de verkiezingscampagne klaagde dat Arabische Israëliërs 'in kuddes' naar de stembus stroomden verwijten de VS hem racisme.

De opkomst onder Arabische Israëli's is doorgaans veel lager dan onder de Joodse meerderheid. Maar tijdens deze verkiezingen deden voor het eerst een Verenigde Lijst van Arabische partijtjes mee. Ruim 20 procent van de Israëli's en naar schatting 15 procent van de kiezers is Arabier.

Een passagier zit in een bus die langs een een verkiezingsposter van Netanyahu rijdt. Beeld ap
Een passagier zit in een bus die langs een een verkiezingsposter van Netanyahu rijdt.Beeld ap

Tweestatenoplossing

Netanyahu kwam eerder al terug op een andere uitspraak. In een interview voor verkiezingsdag zei hij dat hij de mogelijkheid van een Palestijnse staat onder zijn bewind uitsluit. Elke concessie aan de Palestijnen zou volgens hem de weg vrijmaken voor aanvallen op Israël door islamitische extremisten.

Afgelopen donderdag zei hij in een interview met de Amerikaanse zender NBC News wel degelijk voor een tweestatenoplossing te zijn. 'Ik wil niet een eenstaatoplossing. Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing, maar daarvoor moeten de omstandigheden veranderen', aldus Netanyahu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden