Netanyahu bezorgd over hoge opkomst Arabieren

De Israëlische premier Benjamin Netanhayu heeft vandaag op internet verzucht dat de rechtsstaat in gevaar is omdat linkse actiegroepen Arabische kiezers met busladingen naar de stembureaus brengen. Hij riep Joodse Israëli's op om voor zijn partij Likud (Eenheid) te stemmen, bericht The Times of Israel.

Netanyahu brengt zijn stem uit. Beeld afp
Netanyahu brengt zijn stem uit.Beeld afp

De parlementsverkiezingen vandaag zijn een gevolg van de val van Netanyahu's coalitiekabinet in december. Het is niet duidelijk waar Netanyahu de hoge opkomst van Arabische stemmers op baseert. Rond het middaguur had 26 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is net zo veel als bij de laatste parlementsverkiezingen in 2013.

De opkomst onder Arabische Israëli's is doorgaans veel lager dan onder de Joodse meerderheid. Maar dit keer is er voor het eerst een Verenigde Lijst van Arabische partijtjes. Ruim 20 procent van de Israëli's en naar schatting 15 procent van de kiezers is Arabier.

Ook als hij verliest kan Netanyahu premier blijven

Volgens veel Israëlische commentatoren vormen de verkiezingen een referendum over Netanyahu: mag hij blijven of niet? Lees hier de vijf vragen (en antwoorden) over de verkiezingen in Israël.

25 partijen

In Israël kunnen vandaag ruim 5,8 miljoen mensen hun stem uitbrengen voor het nieuwe parlement. De stembureaus gingen om 06.00 uur Nederlandse tijd open. Aan de strijd om de 120 zetels van de Knesset doen 25 partijen mee. De meeste halen volgens waarnemers de kiesdrempel van 3,25 procent van de stemmen niet.

De Likud-partij van Netanyahu lijkt te gaan verliezen door de slechte economische omstandigheden. Zijn coalitiekabinet viel in december door ruzie over onder meer de begroting. Economische problemen verdringen bij veel kiezers Netanyahu's zorgen over Iran, terroristen en Arabieren. De lage lonen en hoge inflatie lijken de verrechtsing van de politiek te stoppen.

In een interview dat gisteren werd uitgezonden sloot Netanyahu de mogelijkheid van een Palestijnse staat onder zijn bewind uit. De premier zei dat elke concessie aan de Palestijnen de weg zal vrijmaken voor aanvallen op Israël door islamitische extremisten. 'Wie dat negeert, heeft zijn kop in het zand. Links doet dat, ze steken keer op keer hun kop in het zand.'

Yair Lapid van de partij Yesh Atid. Beeld reuters
Yair Lapid van de partij Yesh Atid.Beeld reuters

Zionistische Unie

Volgens peilingen wordt de centrumlinkse Zionistische Unie met een kwart van de stemmen de grootste. De unie wordt geleid door voorzitter Yitzhak Herzog van de Arbeidspartij. Hij leek recent nog een saaie telg uit de elite die niet goed overkwam als politiek leider. Maar samen met politica Tzipi Livni (ex-Likud) is hij als oppositieleider in de peilingen gestegen.

Herzog wil de vredesonderhandelingen met de Palestijnen nieuw leven inblazen, de banden met de Verenigde Staten aanhalen en de groeiende kloof tussen rijk en arm dichten. 'Wie Bibi's (Netanyahu's, red.) pad van wanhoop en teleurstellingen wil volgen moet op hem stemmen', zei hij dinsdag nadat hij zijn stem had uitgebracht. 'Maar wie verandering, hoop en een werkelijk betere toekomst voor Israël wil, moet op de Zionistische Unie onder mijn leiding stemmen.'

De Verenigde Arabische Lijst, onder leiding van de vrij onbekende 40-jarige jurist Ayman Odeh uit Haifa, sluit uit dat ze tot een regeringscoalitie toetreedt, maar Odeh heeft wel laten doorschemeren dat gedoogsteun aan een coalitie onder leiding van de centrumlinkse Zionistische Unie misschien mogelijk is.

Isaac Hertzog van de Zionist Union partij. Beeld getty
Isaac Hertzog van de Zionist Union partij.Beeld getty

45 dagen

De stembureaus sluiten 21.00 uur onze tijd. De president wijst een partijleider op basis van de uitslagen aan om een coalitie te smeden. Die moet dat in 45 dagen voor elkaar krijgen.

Meerdere kleinere gematigde en religieuze partijen hebben zich nog niet uitgesproken over eventuele deelname aan een coalitie en zullen deze kaart mogelijk slim kunnen uitspelen tijdens de coalitieonderhandelingen.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden