Netanyahu beschuldigt Teheran

Israëlische veiligheidsdeskundigen menen dat de Iraanse generaal Suleimani het brein achter de aanslag in Bulgarije is. De langharige zelfmoordterrorist die woensdag zichzelf, een Bulgaarse buschauffeur en vijf Israëlische toeristen opblies, is aangestuurd door Teheran, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

JERUZALEM - 'Alles duidt erop dat Iran achter deze aanval steekt', liet de premier weten, zonder daarbij bewijsstukken te overleggen.


Woensdag was het exact achttien jaar geleden dat een Joods centrum in Buenos Aires door terroristen werd opgeblazen, waarbij 84 personen omkwamen. Ook voor dat bloedbad houdt Israël Teheran verantwoordelijk. Netanyahu woensdag: 'Iran is de nummer 1 exporteur van terrorisme.'


Generaal Suleimani zou de buitenlandse operaties van de Al Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde aansturen en onderhoudt warme contacten met Hezbollah in Zuid-Libanon. Teheran werpt zich niet alleen in woord en gebaar op voor de 'Palestijnse zaak', het heeft daarnaast rechtstreeks rekeningen te vereffenen met Israël. Iran houdt 'het zionistische regime' verantwoordelijk voor de recente aanslagen op Iraanse nucleaire wetenschappers.


Israëliërs in het buitenland zijn makkelijke doelwitten. Veel eenvoudiger te treffen dan thuis, waar in restaurants of winkelcentra streng wordt gecontroleerd.


De laatste tijd zijn er meerdere pogingen geweest Israëlische toeristen of diplomaten te treffen. Bij aanslagen waar Jeruzalem de verantwoordelijkheid bij Hamas of de Islamitische Jihad legt, reageert Israël altijd snel. Subiet worden dan doelen in Gaza aangevallen, met als gevolg nieuwe raketaanvallen op Zuid-Israel. Nu, met het vermoeden dat Hezbollah (dat ontkent) en Iran (ontkent ook) verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in Bulgarije, zal Jeruzalem waarschijnlijk terughoudender optreden.


Bombardementen op Hezbollahdoelwitten in Zuid-Libanon en vooral de nucleaire installaties in Iran zijn van een geheel andere orde. Hezbollah beschikt over (Iraanse) raketten die geheel Israël kunnen bestrijken. Daarnaast zal een Israëlische aanval op Zuid-Libanon en/of Iran flinke repercussies hebben op de regio en de rest van de wereld.


Cynici zullen er op wijzen op dat de recente aanslag premier Netanyahu politiek niet slecht uitkomt. Hij lijkt voorlopig even verlost van lastige binnenlandse onderwerpen als de beoogde dienstplicht voor ultraorthodoxe jongeren, de door de rechters geëiste ontmanteling van omstreden nederzettingen op de bezette Westoever en de sociale kwesties waarvoor opnieuw tienduizenden Israëliërs de straten opgingen.


Beelden van aanslagpleger

Het was een jongeman met geruite shorts, lange krullen en een vervalst Amerikaanse rijbewijs, die zich woensdag in Burgas opblies tussen Israëlische toeristen. Dat stellen de Bulgaarse autoriteiten die donderdag videobeelden lieten zien van een man die in de hal van de luchthaven een uur wachtte op de groep toeristen uit Tel Aviv. Hij liep waarschijnlijk met hen mee naar de bus. In diens dagrugzak zat vermoedelijk het explosief. Volgens Bulgaarse media gaat het om de 33-jarige Mehdi Ghezeli, een Algerijns-Zweedse jihadist. Deze zou twee jaar lang hebben vastgezeten in Guantánamo Bay.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden