Net verschenen boeken: Peter Zantingh, Josefine Klougart en Diederik van Vleuten

Het nut van 'what-if'-denken, de sporen van een hongersnood, de Deense Virginia Woolf, waarom baden in het bos weldadig is en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Peter Zantingh, Das Mag (euro 19,99)

Voormalige schoolvrienden die bijeenkomen na de zelfmoord van een van hen, was het thema in Een uur en achttien minuten (2011), de eerste roman van Peter Zantingh, die ook redacteur van NRC Handelsblad is. In Na Mattias, zijn derde, volgt hij acht mensen na de vroege dood van Mattias, die een paar maanden voor zijn dood nog een koffiezaakje wilde beginnen, en hoe hun levens elkaar kruisen. 'Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds.'

Pauline Vijverberg, Conserve (euro 19,99)

In Amsterdam doet Iris epigenetisch onderzoek naar kinderen die zijn geboren in de Hongerwinter, en levenslang de gevolgen kunnen ondervinden van vroege ontberingen. Waar Iris ook achterkomt, is dat er in Zuid-Afrika tijdens de Boerenoorlog in 1900 ook hongersnood is geweest, en er toen moeders met kinderen in concentratiekampen hebben gezeten. Dat blijkt met haar eigen familiegeschiedenis te maken te hebben. De roman Onder de vlinderboom van Pauline Vijverberg (1964), die sinds 2000 in Johannesburg woont en eerder schreef over de ontdekkingsreiziger Alexandrine Tinné, gaat over historische trauma's die genetische sporen achterlaten op de nazaten van slachtoffers.

null Beeld
Beeld

Josefine Klougart, Oevers (euro 18,50)

Acht boeken publiceerde de Deense Josefine Klougart (1985) tot dusver, waaronder vijf romans. De derde van de 'Virginia Woolf van Scandinavië' verscheen zes jaar geleden, en komt nu in de vertaling van Michal van Zelm: Een van ons slaapt. De moeder van de vertelster sterft aan kanker, en zelf heeft ze een intense liedesaffaire achter de rug: 'Ik had de hele tijd het gevoel dat er nog maar één ding was dat me aan deze wereld bond. Maar toen namen we afscheid, op een avond. En de volgende ochtend ben ik er nog, levend. Ik word niet wakker, want ik ben nooit in slaap gevallen. Je bent teruggegaan naar Frederiksborg, waar je nu woont. Je hebt een kamer in een groot appartement en je slaapt in hetzelfde T-shirt als toen je nog bij mij sliep. Je bent overleden, maar je loopt daar springlevend rond.'

Qing Li, Lev. (euro 20,00)

Bomen mogen zich in een groeiende populariteit verheugen, met dank aan heus niet alleen prinses Irene maar ook de Duitse boswachter Peter Wohlleben. Bij het rijtje bosliefhebbers voegt zich nu de Japanse immunoloog en natuurgeneeskundige dr. Qing Li. In Shinrin-Yoku legt hij uit waarom bossen zo'n weldadige invloed op mensen hebben. Shinrin-Yoku betekent zoiets als 'bosbaden'. Dat die kunst, of bezigheid - het gaat om 'het opnemen van het bos in onze zintuigen', legt Li uit - zich in Japan heeft ontwikkeld hoeft niemand te verbazen, want tweederde van het land wordt bedekt door bos. Het is niet alleen een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar ook een van de groenste: 'Japanners zijn een bosbeschaving.'

Diederik van Vleuten, Hoogland&Van Klaveren (euro 34,90)

Tien jaar geleden kreeg cabaretier en theatermaker Diederik van Vleuten van zijn vader het Indisch familiearchief. Dozen vol brieven, dagboeken en foto-albums. Hij ging solo het theater in en vertelde het verhaal van oom Jan en tante Aukje, die in de Oost werden overrompeld door de geschiedenis. Indië leeft nog volop, bleek uit de talrijke reacties. En nu is er zijn intieme en rijk geïllustreerde verhaal in boekvorm: Daar werd wat groots verricht. Van Vleuten werd tijdens het schrijfproces naar eigen zeggen bevangen door 'stille krachten'.

null Beeld
Beeld

Fawaz Gerges, Princeton (euro 21,99)

Fervente nationalisten en radicale moslims clashen in Noord-Afrika met grote regelmaat - zie de huidige repressie van de Moslimbroederschap in Egypte, of eerder die van het FIS in Algerije. Wat ligt er ten grondslag aan het structurele conflict tussen die twee stromingen? Fawaz Gerges, hoogleraar internationale betrekkingen aan LSE in Londen, analyseert die vraag in zijn kloeke Making the Arab World aan de hand van een clash in Egypte in de jaren vijftig: tussen nationalist Nasser en moslimleider Qutb.

Jeroen Hopster, AUP (euro 19,99)

Wat als we in ons leven een andere afslag hadden genomen: toch die andere partner, studie of dat andere beroep? Is het eigenlijk de moeite waard daarover na te denken? Filosoof Jeroen Hopster (1987) meent van wel. Want de mogelijkheden zijn beperkt. Bovendien 'doordringen (zij) ons ervan welk verschil wij maken', en dus van het belang van onze dagelijkse keuzes. En wat geldt voor een individu gaat ook op voor de loop van de geschiedenis en die van de evolutie. De andere afslag verdedigt daarom hartstochtelijk het nutvan 'what if'-denken.

undefined

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden