Column

Net toen Aaf dacht alles wel gezien te hebben, zag ze André Kuipers in de Albert Heijn

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Ik doe mijn boodschappen bij een Albert Heijn waar, en daar kan ik niks aan doen, het is gewoon zo, veel Bekende Nederlanders hun boodschappen doen. Acteurs, cabaretiers, alle kandidaten uit alle seizoenen van Wie is de mol?, heel veel Slimste Mensen, tafeldames, Nederlandstalige rappers. Dat werk.

Ik dacht dus dat ik alles wel had gezien bij de spruitjes, de broodafdeling en bij de koude vleeswaren. Ik was nergens meer van onder de indruk.

Totdat ik gisteren de Albert Heijn binnenliep en daar André Kuipers zag rondlopen.

Ik deed de driedubbele hoofdbeweging die je doet als je een echte ster ziet, wat zeg ik, een echte sterrenastronaut, zoals mijn dochter André Kuipers noemt. Ik keek eerst net te lang, want je gaat onwillekeurig staren als je een beroemdheid ziet. Toen keek ik nog een keer heel kort, om vast te stellen dat hij was wie ik dacht dat hij was. En toen hield ik mijn hoofd juist heel erg afgewend, want ik ging André Kuipers natuurlijk niet lopen lastigvallen met mijn gekijk terwijl hij door een supermarkt probeerde te lopen. Ik sloeg zelfs de hele groente- en fruitafdeling over en stevende keihard naar het brood om hem de ruimte te geven boodschappen te doen.

Sterrenastronaut André Kuipers Beeld anp
Sterrenastronaut André KuipersBeeld anp

Afgezien van het feit dat het heel bijzonder is om iemand in de Albert Heijn aan te treffen die zojuist nog op Mars rondliep, of om en nabij Mars, is het extra vreemd om André Kuipers in de Albert Heijn aan te treffen omdat er net nog een hele plaatjesverzamelactie rondom hemzelf was in diezelfde Albert Heijn. Maandenlang had zijn hoofd overal in de Albert Heijn gehangen, had hij op albums gestaan en hadden kinderen hem geruild bij de ingang.

Het was alsof je ineens Freek Vonk met een mandje door de Albert Heijn zag lopen, of een wuppie, of een kristalglas van Villeroy & Boch. Heel vervreemdend en heel meta.

Ik vroeg me af of het leuker of juist stommer was om zoiets banaals als boodschappen te doen als je met enige regelmaat geruimtevaard had. Aan de ene kant dacht ik: ja, het zal wel leuker zijn voor een astronaut, want je mist vast juist die banale, aardse dingen als je een tijdlang niet op de aarde bent. Aan de andere kant leek het me wel erg ontnuchterend om weer met een supermarktmand aan je arm bij de kaasafdeling te staan als je ook had meegemaakt hoe het was om ondersteboven zwevend, ergens in de contreien van Venus, een filmavondje in het heelal te organiseren met collega-astronauten van de Sojoez-raket (dat van die filmavondjes wist ik uit het André Kuipers-plakplaatjesboek).

Ik kwam thuis en riep tegen mijn kinderen: 'Ik heb net André Kuipers in de Albert Heijn gezien!'

'De sterrenastronaut?', vroeg mijn dochter, diep onder de indruk.

We waren starstruck, op zo veel manieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden