Net ter wereld gekomen baby met een kroon op het hoofd

De ingezonden brieven van donderdag 7 april.

Bezoekers wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Oosterpark. Beeld ANP

Gebruik waardevrije termen

Ik heb altijd gedacht dat alle mensen naakt werden geboren. Maar volgens Piet Emmer is dit niet het geval. Hij schrijft immers dat kinderen overal als slaaf ter wereld kwamen als hun moeder die status ook had (O&D, 5 april). Ik heb zelf nog nooit een baby met een kroon op het hoofd, of kettingen om handen en voeten ter wereld zien komen. Maar ja, dat kan mij zijn ontgaan, want ik ben geen professor.

Ik ben zelfs zo dom te denken dat de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden met de oproep om voortaan het woord 'slaafgemaakten' te gebruiken in plaats van het woord slaven, juist een pleidooi heeft gedaan voor een zuiver taalgebruik dat recht doet aan wat er aan de hand was. Koningschap en slavernij zijn immers menselijke, sociale constructies die na de geboorte op basis van afspraak en dwang tot stand komen en niet op basis van een biologische ontwikkeling.

De verdere poging van Piet Emmer om het woord slaafgemaakten alleen te reserveren voor mensen die slechts een deel van hun leven slaaf waren, vind ik ook bespottelijk, want zij worden 'vrijgemaakten' en 'gemanimuteerden' genoemd. Termen die ook recht doen aan de werkelijkheid. Gemanimuteerden zijn mensen die tegen betaling aan het koloniale bestuur vrijgekocht konden worden, of zichzelf vrij konden kopen. Dit gebeurde in eerste instantie door eigenaren die hun geliefden en kinderen vrijkochten. Als deze vrijgemaakten (eigenlijk vrijgekochten) later ook kinderen kregen, werden deze vrijgeboren. Je had dus vrijgemaakten, vrijgeborenen en de blanken. Een zo objectief mogelijke weergave van de (slavernij)geschiedenis begint met het gebruik van waardevrije termen die ontdaan zijn van het eurocentrisch uitgangspunt.

Patty D. Gomes, historica, Amsterdam

Lachend ten onder

Wat me zo opviel, is dat de premier van IJsland tijdens de meeste televisiebeelden zo bleef lachen (Ten eerste, 6 april). Ook na zijn kennelijke aftreden ging hij glunderend af. Zouden ze in IJsland een nog betere wachtgeldregeling hebben?

Eric Meier, Hoofddorp

Sigmundur Gunnlaugsson. Beeld EPA

Faire belastingbetalers

De Panama Papers hebben eens te meer overduidelijk gemaakt dat veel bedrijven en vermogende personen er alles aan doen om belastingheffing te ontwijken. Dit ten koste van alle andere belastingbetalers, die daardoor met hogere tarieven geconfronteerd worden. Het is daarom tijd voor een 'faire belastingafdracht'-keurmerk. Zodat wij brave belastingbetalers bedrijven die geen fatsoenlijke bijdrage aan de Nederlandse samenleving willen leveren links kunnen laten liggen.

Eric Jansen, Wageningen

Te weinig zeugen

Anno 2015 krijgt een zeug 15,6 biggen per worp, waarvan er al één sterft bij de geboorte. Nog eens 13,8 procent sterft binnen enkele weken (Economie, 6 april). Met die aantallen van nu heeft een zeug vaak meer biggen dan spenen. Zijn er te weinig spenen of te weinig zeugen? Eigenlijk zijn er te veel mensen die goedkope lapjes vlees willen.

Jan Boer, Wolphaartsdijk

Kiezen in Maastricht

Wat een leuk idee om vanwege het Oekraïne-referendum tien Maastrichtenaren van verschillende leeftijden en sekse op een scheidslijn van voor/tegen/niet te zetten (Ten eerste, 6 april). Het hielp me, samen met de prachtige column van Sheila Sitalsingh, om mijn keuze te maken (voor). Toch vroeg ik me even af of er in Maastricht geen Turkse, Marokkaanse of Caribische stemgerechtigden waren. Toen ik zelf in Mestreech woonde wél. De krant wekte deze gedachte bij me op. Door het mooie artikel over wit-wassen van acteurs in Hollywood. Hollywood aan de Maas?

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Lekken normaal?

Volgens Jos van Rey uit Roermond is het heel normaal om te 'klankborden' vanuit de vertrouwenscommissie (Ten eerste, 5 april). Hij beweert, dat lekken uit de vertrouwenscommissie bij alle benoemingen gebeurt en hij beschuldigt daarmee alle vertrouwenscommissies van schending van het ambtsgeheim. Niet alleen een zware belediging, maar ook een ernstige beschuldiging, die hij niet hard kan maken. Dus is hier sprake van smaad.

Geert Wolters, Nietap, voormalig lid vertrouwenscommissie gemeente Noordenveld

Van Rey en de rechtsstaat

In de Volkskrant sprak Jos van Rey de woorden: 'Ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat' (Ten eerste, 4 april). Een betere uitspraak is: 'De rechtsstaat heeft geen vertrouwen meer in Jos van Rey.'

Auke Verhaaf, Slijk-Ewijk (Gld)

Ambtenarenbargoens

Mooi. De SP in Groningen wil af van vage beleidstaal bij de gemeente (Ten eerste, 6 april). De burger begrijpt er niks meer van, en nare plannen worden alleen maar verdoezeld door opgekrikt en/of onbegrijpelijk vaag taalgebruik. Een pagina verder meteen al een prachtig praktijkvoorbeeld in een andere sector: de Panama Papers. Wat deden de Quote-500 rijken ten tijde van de vastgoedcrisis? Ordinair belasting ontduiken? Hun miljoenen veiligstellen in een ver buitenland? Nee, ze 'zochten een andere jurisdictie op'. Citaat van de eigenaar van een bedrijf dat kapitaalkrachtigen advies geeft over 'fiscale optimalisatie'.

Trees Roose, Haaren

Jos Hermens

Jos Hermens, dertig jaar atletiekcoach. Mooi, goed artikel (Ten eerste, 6 april). Als ik zijn naam hoor, denk ik altijd direct aan München 1972. Elf sporters doodgeschoten en de Spelen gaan door. Alleen Jos Hermens gaat naar huis. Nog steeds heb ik bewondering voor hem.

Anna van Rossum-Kaijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden